Софтуер

От Microsoft разясняват кой ще получи безплатен Windows 10

Computer World

Всеки потребител на Windows 7 Service Pack 1 и Windows 8.1 ще може да се сдобие безплатно с новата 10-та версия на операционната система, като тя ще може да остане у потребителя за винаги. След обновяването няма да се изискват допълнителни такси или абонаменти. Това сподели Арон Удман от Microsoft, отговарящ за маркетинга на операционната система, в интервю за Yahoo Tech.

Ако потребителят използва по-ранни от споменатите версии, Windows 7 без SP1 или Windows 8 (а не 8.1), то той ще трябва да се сдобие със съответния ъпдейт, за да може да премине на Windows 10.

Ъпгрейдът обаче няма да е безплатен за всички. За корпоративните компютри новата операционна система ще се заплаща. Също така производителите на компютри няма да получат Windows 10 безплатно, а ще плащат, за да я прилагат към продуктите си. Инсталирането на софтуера върху машина без ОС или работеща под друга такава също ще струва определена сума. Какви точно ще за цените обаче засега не се съобщава.

По думите на Удман в резултат от всичко това Windows 10 ще е безплатна за обикновения потребител, а изключенията няма да бъдат много.

Разбира се от компанията все пак възнамеряват да печелят от клиентите, използващи новата ОС. Microsoft разглежда потребителите на Windows 10 като потенциални купувачи на останалите й услуги и продукти, като например Office. Колкото повече хора разчитат на платформата и са част от екосистемата, толкова повече ще използват и магазина за приложения Windows App store, където компанията ще взима процент от продажбите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X