Софтуер

Пуснаха българска операционна система - StotinkaOS

Computer World

След новината за възраждането на българската марка компютри „Правец“, се появи още една добра вест – за новата българска операционна система StotinkaOS. Тя представлява стабилна операционна система, базирана на CentOS 6 GNU/Linux. Издател на системата е stotinkaOS Team.

Според информация от създателите й, StotinkaOS е операционна система "ремикс" - базирана на CentOS 6 GNU/Linux, и същевременно насочена към българските потребители. С вграден достъп до софтуер от трета страна източници, като Epel, RPMFusion, Elrepo, Chromium, Adobe Flash, Skype, Oracle VirtualBox, Livna и много други, тя е специално разработвана за десктоп употреба, следвайки по-спокоен подход към софтуерни лицензи.

Логото на StotinkaOS„Водени от мотото "StotinkaOS за всички", eкипът на StotinkaOS създаде една стабилна операционна система, достъпна и лесна за използване от начинаещите потребители, като същевременно с това, остана напълно функционална и за експертите. С дългосрочната поддръжка, изцяло на български език, подробна документация и видео ръководства, както и сравнително ниските си системни изисквания, операционната система е персонализирана за всичко, от което се нуждае средностатистически потребител. Тя е идеалния избор за работна десктоп среда“, уверява екипът, който стои зад разработката на новата система.

StotinkaOS се извлича от CentOS 6.6, работи с GNOME 2.28.2 десктоп среда, десктоп фокусирана е и е конфигурирана с удобна дистрибуция при стартиране на системата. Тя поддържа медийни кодеци, осигурява DVD-поддръжка на възпроизвеждане, разполага с вграден Adobe Flash плъгин и се предлага се под формата на жив образ (Live CD) за 32/64 битова архитектура.

Системните изисквания за успешната работа на операционната система са препоръчителна минимална памет (RAM) - 1 GB и препоръчително минимално свободно пространство на твърдия диск - 10 GB.

Системата може да бъде изтеглена от следния линк http://www.stotinkaos.net/download.html.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X