Софтуер

Autodesk се фокусира върху облачни услуги и мобилност

Владимир Владков

Владимир Владков

Повсеместното използване на облачните бизнес модели и огромната изчислителна и графична мощ на мобилните устройства, които всеки човек носи в джоба си, преобръщат тенденциите и в областта на CAD софтуера. CAD/CAM програмите, с които работят строителни и машиностроителни инженери, архитекти и други специалисти в областта на инфраструктурното проектиране, традиционно изискват големи екрани (често повече от един), мощни процесори и графични карти, а лицензите за всяко работно място и тяхното годишно обновяване не са по джоба на всеки потребител. „И в CAD софтуера нещата се изместват в посока ползване на лицензни срещу някаква такса за ограничен период от време, както и все повече облачни продукти и услуги Autodesk е сред първите в CAD индустрията, която вече има развити такива продукти и услуги“, заяви инж. Юрий Николов, управител на КАД Пойнт, на семинар за новите възможности в наскоро излязлата версия 2016 на популярния продукт на Autodesk - AutoCAD.

В момента компанията има 2 предложения за лицензиране- постоянен лиценз и (годишен) абонамент за поддръжка и временни лицензи (тип плащане на наема за ползване на продукта). В същото време стана ясно, че от февруари тази година вече няма да се прави надграждане на версиите на AutoCAD.

„Тенденцията е постепенно да отпаднат постоянните лицензи в сегашния им вид - „вечно ваш“ продукт и преминаване към абонаментни програми. Годишният абонамент (Maintenance Subsciptoin) се предлага към постоянните лицензи, а облачно базираните предвиждат такса за определен период на употреба – 3 месеца или една година за десктоп програма. Предлагат се и едномесечни, но според инж. Николов едва ли проектантите ще разчитат на такова решение, заради сложността и честите промени в проектите.

„И двата начина имат свои предимства. При десктоп абонамента потребителят плащан ниска първоначална цена на придобиване, освен това получава гъвкавост при увеличаване и намаляване на работните места. Има редица примери у нас при бума на строителството, когаот проектантски фирми имаха по 20 - 30 служители и си купиха по 10 лиценза за Autodesk Revit, а сега някои са останали с по едно две работни места и лицензите стоят неизползвани“, коментира той. Плюсът при постоянния лиценз е, че дори да не обновиш продукта до най-новата версия, все пак можеш да работиш с програмата, дори да не ползваш най-новите функции. При този лиценз обаче има и териториални ограничения за ползването на програмата, добави управителят на КАД Пойнт.

Представянето на AutoCAD 2016 бе направено само седмица след официалния старт на продукта. Работата с лазерно сканирани облаци от точки в новата версия и някои техники от инфраструктурното проектиране бяха представени от Благой Овчаров от КАД Пойнт.

Подобренията на потребителския интерфейс специално за машинните инженери представи Радослав Груйчев, а инж. Живко Митев обясни новите функции в програмите за строителното проектиране.

Гост лекторът Иван Цукев демонстрира удобствата за проектантите чрез управление на чертежите и бързото плотиране с Sheet Sets Manager. С помощ се намалява стреса при винаги „твърде късите крайните срокове и настъпили промени в последния момент“, обясни Цукев.

С помощта на Sheet Set Manager един проект се организира по-добре и по-лесно, винаги се знае коя е последната версия на даден чертеж, нагласят се полетата в отделните чертежи (номер и име на чертежа), а създадената антетка за Sheet Set се променя автоматично във всички чертежи при промяна от възложителя, а печатът на всички чертежи може да бъде подготвен по-рано (примерно на две трети от срока за даден проект), обяснява Цукев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X