Софтуер

IBM Verse – нов начин за работа и комуникация с имейл решение

Computer World

Констанца Григорова

IBM Verse – чисто ново решение за електронна бизнес комуникация, представи Горан Ангелов, управител на “Ай Би Ес България“ (IBS) по време на конференцията, посветена на технологиите за съвместна работа Lotusphere, която неслучайно тази година се проведе под наслов ConnectED 2015. Новата платформа IBM Verse ще бъде официално достъпна след 31 март 2015 г., съобщи Ангелов.

След тази дата желаещите ще могат да купят приложението чрез IBM Cloud Marketplace (ibm.com/verse), търговските представители на IBM или оторизираните IBM бизнес партньори. IBM планира платформата да се предлага на цени, започващи от 5 щатски долара на потребител на месец. Компанията възнамерява да предложи и безплатна версия на софтуера паралелно с или след пускането на платения вариант на IBM Verse.

За девета поредна година IBS – IBM Premier бизнес партньор, със съдействието на IBM, организира събитието. Тази година мотото на форума беше „A new way to engage“. ConnectED Sofia се явява продължение на най-голямата конференция в областта на IBM технологиите за сътрудничество, състояла се през януари т.г. в Орландо, САЩ.

„В момента в IBM тече голяма трансформация. Доскоро познавахме компанията като две сътрудничещи си много големи организации от гледна точка на продуктово портфолио – софтуерната група, която се занимаваше със софтуерните решения и групата системи и технологии, която отговаряше за инфраструктурните решения. От тази година тези две групи са разформировани и IBM започва да се движи по т. нар. линия CAMSS – cloud, analytics, mobile, social, security”, разкри Горан Ангелов.

Той разкри, че през настоящата година се отбелязват 25 години от създаването на платформата за бизнес комуникации и сътрудничество IBM Notes и Domino (доскоро известни като IBM Lotus Notes и Domino).

Социална трансформация

Светът се променя и новият начин да бъдем ангажирани са социалните мрежи (social), посочи управителят на IBS.

“Социалните мрежи промениха начина, по който хората общуват помежду си. Социалните инструменти, решения и технологии навлизат все по-активно в бизнеса. В бизнеса, социалната трансформация влияе върху взаимоотношенията между човека-служител и организацията, в която работи, между човека-ръководител със служителите му и с компанията.

Методите, които са били популярни по времето на индустриалната революция, днес не са актуални. В съвремието се търси повече откритост, хората трябва да знаят не само какво трябва да правят, а искат да участват в процеса и да знаят защо го правят, да бъдат ангажирани, да вярват в някаква идея, а не просто да изпълняват работата си от 9 до 17 ч.“, каза Ангелов. Според него, тази тенденция се дължи именно на проникването на интернет и комуникациите, в това число и на социалните мрежи, в ежедневието на хората. Той посочи четири основни трансформации, които произтичат от навлизането на социалните мрежи:

- социалните технологии променят културата на работното място;

- новият интранет е социална корпоративна мрежа;

- стандартите на социалните мрежи влизат в организациите;

- социалните технологии дават ново бизнес развитие.

Отговорът на IBM на всички промени в съвременния живот е IBM Verse - изцяло нов подход към електронната поща и в решенията за съвместна работа. „Социалната електронна поща IBM Verse трансформира начина на работа и дава интелигентни възможности за организиране и приоритизиране на най-важното от работата и хората около нас. Това е възможно, благодарение на водещите платформи на IBM – облачни, аналитични, социални, и такива за сигурност“, изтъкна Януш Мороз, IBM Enterprise Social Solutions лидер за Централна и Източна Европа, който демонстрира за първи път пред българска аудитория възможностите на новата платформа.

Платформата се отличава с интуитивен интерфейс, който е оптимизиран за работа в мобилна и уеб среда. Едно от най-ценните предимства на новото решение е възможността, която дава на потребителите, за лесна и бърза работа над съдържание, което преди това е било разпръснато в различни инструменти – е-поща, документи, списък със задачи, календар, онлайн срещи, социални мрежи, чатове. Работата в контекст и информацията за хората и екипите, участващи в даден проект, подпомага ангажираността и ефективността на служителите.

Той наблегна на трите основни „стълба“ в IBM Verse:

- имейл, който разбира потребностите на потребителя – решението е оптимизирано за мобилна и уеб среда; аналитичните решения на IBM помагат на имейла да изучи поведението на потребителя и да се адаптира към начина му на работа;

- по-малко проблеми, повече яснота – интуитивен, изчистен интерфейс; вградената интелигентност и дизайн, които поставят потребителя на първо място и са тествани от потребители, предлагат по-бърз и лесен начин за управление на бизнес комуникацията от различните устройства, за организация на постъпващата и изходящата информация, и да се фокусира върху най-важната и необходима за него информация, задачи, събития;

- свързване на „мен“ с „тях“ - функции за лесно споделяне – чрез drag&drop се вмъква само линк към файла, а не самият файл, което спестява трафика и натоварването с огромни обеми информация на имейла; социалните и мобилни функционалности, осигурени чрез облака, помагат на решението да разкрие интуитивни нови начини за споделяне на ценна информация с колеги, сътрудници, и клиенти.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X