Софтуер

Microsoft разработва нов браузър, който трябва да замени IE

Computer World

По-бърза и по-малко ресурсоемка алтернатива на Internet Explorer (IE) разработва Microsoft. Очаква се новият софтуер да се предлага заедно с традиционния браузър на компанията в задаващия се Windows 10, но крайната му цел ще да я избави веднъж и завинаги от негативния имидж на IE.

Дните на Internet Explorer може би са преброени...По данни на технологичния сайт ZDNet заедно с Internet Explorer 11 в Windows 10 се планира включване и на още един браузър, носещ името Spartan. Неговата разработка в Microsoft е започната от нулата.

Не е изключено, че на по-късен етап софтуерът ще се сдобие с версии за iOS, Android и други платформи, по аналогия на приложението Bing, което може да замени вградената в Android търсачка.

Spartan ще е основан на енджина Chakra, дебютирал в IE 9, и механизма за рендъринг на страници Trident. Според ZDNet излизането на новия браузър ще е съпроводено с мощна маркетингова кампания, която ще продължи сегашната серия от иронични клипчета, осмиващи бившите недостатъци на IE.

Въпреки всичко обаче IE продължава да е най-популярният браузър, заемащ 58% от пазара през 2014 г. по данни на NetApp. Междувеменно Chrome уверено набира точки, а Opera и Firefox – бележат стабилен спад.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X