Софтуер

ISTA 2014: Функционалностите не са всичко

Computer World

Основната новост при разработката на софтуер в днешно време е, че фокусът вече не пада само върху голите функционалности, а върху цялостното изживяване на потребителя. Такова послание отправи Бьорн Гьорке, изпълнителен вицепрезидент и корпоративен диреткор, отговарящ за продуктите и технологичните иновации в SAP, по време на откриването на тазгодишното издание на конференцията Innovations in Software Тest Automation (ISTA).

Причината за това, която касае цялата технологична сфера, е че парите не са в ИТ отделите, а отиват за бизнес цели, които все по-често налагат използване на цифрови иновации. Това налага екипите за разработка на софтуер да не се състоят стриктно от програмисти, изпипващи до съвършенство технологичната част, а все повече да се отделя внимание и на дизайна и, не на последно място – да се използват мненията на крайните потребители, обяснява Гьорке.

По думите му балансът между три основни характеристики прави един софтуер успешен: привлекателност (desirability), жизнеспособност (viability) и използваемост (feasibility). Първата от изброените отразява желанието на клиента продуктът да бъде лесен за употреба – интерактивен интерфейс, възможност за работа от различни устройства. “Използваемостта” отразява начина, по който е изградено решението, както тук влизат и модерни възможности като връзка с облака и концепции като Интернет на нещата. Не на последно място “жизнеспособността” обозначава бизнес частта. Драматичната разлика в момента е, че облачните технологии могат да направят всяка компания глобална на практика веднага.


ISTA 2014: Функционалностите не са всичко

© Computer World, Computerworld.bg

Конференцията ISTA 2014 се проведе на 27 ноември за четвърта поредна година. Организатори на събитието бяха SAP, Infragistics, VMware, Musala Soft, Experian и New Approach. В него взеха участие над 500 души, които се разпределиха в трите паралелни потока от лекции, водени както от чуждестранни, така и от български специалисти. Освен това посетителите имаха на разположение и изложбена част.

Ден по-рано, на 26 ноември, се състоя лабораторен ден, в които желаещите имаха възможност да изпробват сами техники за тестване.

Програмата на събитието бе насочена към разработчици, експерти по автоматизирано тестване и инженери, както и ИТ мениджъри, студенти и представители на акадамичната общност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X