Софтуер

Microsoft пропусна цифра и представи Windows 10

Computer World

Новата операционна система на Microsoft ще се казва Windows 10 и ще е амалгама от нови и стари похвати. Тя ще е позната за потребителите на Windows 7, като ще бъдат запазени „плочките“ въведените от нейния наследник. Новата ОС ще се появи официално през следващата година и ще работи на всички хардуерни устройства – от смартфони до настолни компютри и ще предоставя на разработчиците възможност да предоставят приложения, покриващи широк спектър от платформи.

Логичното име за новата ОС беше „9“, но от компанията са решили да прескочат една цифра, за да покажат, че новата им разработка ще е нещо по-различно. „Тъй като не изграждаме просто следващия продукт, новото име ще е Windows 10“, сподели Тери Майерсън, изпълнителен вицепрезидент на поделението за операционни системи на Microsoft по време на събитие по повод представянето на операционната система в Сан Франсиско.

Мероприятието бе насочено към корпоративните потребители, които според компанията са били най-критични по отношение на промените в потребителския интерфейс, въведени с Windows 8. От там посочват, че нейният наследник ще е по-достъпен за потребители свикнали с по-стари поколения на операционната система, но все пак ще притежава аспекти от новия дизайн. Едва началото на следващата година се очаква информация за обикновените потребители, включително нови версии на приложения като Internet Explorer.

Десктоп версията ще притежава превърналия се класика Start бутон, като менюто извиквано от него ще е разделено на две – отляво ще бъдет изнесени приложения и инструменти, като интерфейсът ще наподобява Windows 7. Отдясно пък ще се разполагат интеркативни „плочки“, позволяващи на потребителя да използва модерните „metro“ приложения. Те ще могат да бъдат поставяни там с едно движение с мишката.


Microsoft пропусна цифра и представи Windows 10

© Computer World, Computerworld.bg

Освен това от Microsoft обещават да предоставят универсална платформа за разработчиците на приложения, така че техните приложения да работят на всякакви Windows-базирани устройства. Повече детайли се очакват на конференцията Build, която ще се проведе в началото на април.

„Ще е налице един начин за писане на универсални бизнес приложения, таргетирани за цялата продуктова фамилия“, обясни Джо Белфиоре, корпоративен вицепрезидент на отдела за операционни системи в компанията.

От там също така предвиждат и наличие на единен магазин за приложения от всякакъв вид, който бизнесите ще могат да персонализират за своите служители.

Microsoft обещава управляването на различните устройства да става по-лесно. „Windows 10 ще е съвместима с всички днешни системи за управление“, обясни Майерсън.

По отношение на сигурността в новата система ще подходено по „нов начин“, като по думите на Белфиоре бизнес информацията и личните данни ще бъдат разделени. Той не даде повече детайли в тази насока.


Microsoft пропусна цифра и представи Windows 10

© Computer World, Computerworld.bg

Microsoft ще започне да разпраща предварителна техническа версия на версиите за лаптопи и десктопи на новата ОС още тази седмица, като на по-късен етап се предвижва разпространяване и на такава за таблети. Ранният код е предназначен за потребители, които се чувстват „комфорно, изполвайки предварителни версии на софтуерни продукти“.

Новата операционна система идва след пуснатата преди две години Windows 8, която в голяма степен не успя да постигне своята цел – да подобри позициите на Microsoft на пазара на таблети, запазвайки доминацията на компанията при персоналните компютри. Разработчикът предостави възможност за лесна работа на тъч устройства, както и алтернативен конвенционален десктоп. За мнозина потребители обаче той се оказа неудобен, особено при изпозлване на мишка и клавиатура.

Особено това си пролича при корпоративните клиенти, използващи Windows, като положението не се подобри особено и последвалите ревизии – Windows 8.1 и Windows 8.1 Update. Затова изобщо не е изненаващо, че на сегашното събитие фокусът пада именно върху тези потребители и върху притесненията и нуждите на ИТ директорите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X