Софтуер

Отличиха най-добрите БГ мобилни приложения в конкурса MobDemo

Computer World

Констанца Григорова

Първото място измежду 8 кандидатури в състезанието MobDemo спечели на 5 април екипът, разработил Jey Assist. Кристиан Смиленов от отбора-първенец прие отличието, което включваше парична награда от 2 000 лв. плюс 10 000 лв. кредит за допълнително програмиране на мобилното приложение от фирма MentorMate. Jey Assist представлява безплатно приложение за мобилни устройства, което предоставя на потребителите актуална информация за новите колекции и промоционални отстъпки в любимите им модни магазини посредством целево ориентирани уведомления, в предварително определен от потребителя времеви обхват. Мобилното приложение е част от “Jey – платформа за мобилна реклама и е-търговия”, чиято главна цел е да свързва бизнеса с най-ценните потребители и да изгражда мобилното си присъствие на бързоразвиващия се мобилен пазар.

Щастливите победители в състезанието MobDemo. Снимка: Констанца Григорова

На второ място се класира разработката на Димитър Димитров Talkie, която получи 5 000 лв. кредит за програмиране от фирма MentorMate. Talkie е чуждоезикова образователна платформа за деца в предучилищна възраст. Тя въвежда методологията „слушай и повтаряй”, като използва устройства със сънзорен екран като таблети и смартфони. Talkie използва геймификацията, за да задържа децата фокусирани върху обекта и разпознаването на гласа с цел оценка на отговорите.

Трето място и 3 000 лв. кредит за програмиране от фирма MentorMate грабна Михаил Панайотов с разработката си GreenT. GreenT v.2.0 е HTML5 мобилно приложение за автоматизирано управление на дома. Използва Sencha Touch Javascript Framework, технологии като server-push и Websockets за истински мигновена комуникация, без каквото и да било  отрицателно влияние върху мрежата. Приложението е многоплатформено и работи на iOS, Android, Windows 8 и Tizen устройства. Разполага и с вграден UI дизайнер и не изисква десктоп билдъри и дизайнери от трети страни. Има многоезични възможности и визуални теми.

Специална награда от Nemetschek Bulgaria взе Манол Чалъков за приложението си Snow ReportBG Mobile, който получи ASUS MEMO Pad HD7. Разработката предоставя пълна информация за зимния сезон в България, като представя данни на живо от уебкамери от българските зимни курорти и планини, както и прогнозите за времето и снега за България и Европа. Съдържа и информация от местните курорти относно цени на лифтовете, карти за писти, полезни телефонни номера, работно време, график на автобусния и други видове транспорт. Засега приложението е налично само на български език.

MobDemo е конкурс за най-добра идея и реализация на мобилно приложение, който се състоя в рамките на MobCon BG - конференцията за програмиране за мобилни устройства и мобилни технологии, която се проведе на 5 април т. г. в Интер Експо Център в София. Събитието е продължение на проведената вече два пъти конференция за мобилен бизнес и технологии в Минеаполис, САЩ.

Трите най-добри приложения бяха избрани от посетителите по време на конференцията. Гласуването се извърши посредством мобилно приложение, изработено специално за MobCon BG.

Първото българско издание на MobCon BG беше посетено от над 400 души, основно програмисти, тестери, предприемачи и ИТ специалисти.

Основни спонсори на събитието бяха MentorMate, UniCredit Bulbank и Luxoft. Мероприятието получи подкрепа и от страна на Infragistics, Nemetschek Bulgaria и Komfo. Конференцията се състоя благодарение и на MentorMate Academy, Pluralsight, SBTech Bulgaria, ICN.Bg, и Интер Експо Център - София.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X