Софтуер

Informatica 9.6: единно средство за обработка на Големи данни

Владимир Владков

Владимир Владков

Обединяване на всички компоненти в единен инструмент за управление на данните в единна среда осигурява новата версия 9.6 на Informatica. Сред новостите в софтуерната платформа са цялостно (холистично) стопанисване на данните, хибридна интеграция на данни, включително от локални и облачни системи, създаване на екосистема чрез самостоятелна разработка на конектори към специфични бази данни, както и „пъргаво" интегриране на данните, даващо възможност на бизнес отделите и на ИТ специалистите да създават заедно нови за часове. Има и стотици подобрения на платформата Informatica 9.6, заяви Тиери Одо, технически мениджър на Informatica за регион EMEA по време на семинар, организиран от дистрибутора на компанията за България Глобал Консултинг.

Масимо Миазето, търговски директор на Informatica за регион EMEA, и Диана Джендова, мениджър ключови клиенти в Глобал Консултинг

„Имаме нова организация на европейско ниво, която ще се отрази добре и на България, допълни Масимо Миазето, търговски директор на Informatica за регион EMEA, който за 9 път участва в конференцията на Глобал Консултинг. - За да се фокусираме върху партньорите в Югоизточна Европа, прехвърлихме целия регион на Балканите към поделението за Южна Европа, включително Испания, Франция, Италия и Португалия. Това означава, че партньорите ни ще имат достъп до много нови специалисти по продажбите, технически експерти, специалисти по анализ на Големи данни и др.", добави Миазето.

Гъвкавост и интеграцията на данни – с две думи това е идеята на новата платформа Informatica 9.6, която „открадва" идеята от гъвкавите процеси за софтуерен развой и я прилага към интеграцията на данни. По този начин организациите могат да ускорят проектите за интеграция на данни поне 5 пъти в сравнение с традиционния механизъм. Вместо да се ползва Excel и да се чака валидиране на свършеното от ИТ специалистите, Informatica дава на бизнес хората способност да валидират процеса и да превърнат спецификациите си в реален работещ прототип. След това разработчикът добавя мащабируемост, производителност и отказоустойчивост, добавят от Informatica.

Платформата на Informatica вече е достатъчно гъвкава да поддържа широк набор от функции – от скромни проекти за данните в един отдел до грамадни многовъзлови клъстерни проекти с Hadoop. В платформата 9.6 Informatica добави версия PowerCenter Premium Edition към съществуващите версии Standard и Advanced. Признавайки, че интегрирането на данни вече поддържа критични бизнес процеси, Premium Edition добавя възможности за наблюдение на процеси, генериране на аларми и валидиране на задачи за интеграция на данни. „Стандартната версия вече има повече опции, като профилиране на данните например, обясни Одо. - Версия Advanced дава възможност за стартиране върху повече ядра, а Premium включва и функция за валидиране на данните. За съществуващите потребители се предлагат много нови безплатни възможности", коментира той.

Целият пакет разчита на архитектурата Vibe

(Virtual Data Machine) на Informatica. Тя е проектирана така, че да направи безрисков процесът по експериментиране с интеграцията на Големи данни. Vibe представлява вградена машина за управление на данни, която може да достъпва, обединява и управлява всякакви типове данни. Vibe дава на разработчиците мощ да картографира данните веднъж и след това да ги разпространява във всяко приложение и на всяко устройства, независимо от формата на данните или дали те се намират в корпоративните системи в компанията или са в облака.

Способностите на Vibe дават възможност на потребителите:

  • автоматично да свързват виртуализирани прототипи за интегрирани данни към физическия свят;
  • да вграждат качеството на данните директно в приложение;
  • да разгърнат Hadoop, без даже да познават Hadoop;
  • да създадат повторяеми интеграционни работни потоци, които могат да бъдат създадени в компанията и разгърнати към облака или обратно.

Как да управлявам данните си?

„Преди години управлението на всички данни бе централизирано, с развитието на е-търговията и интернет се появиха много нови транзакции, а после облачните услуги като Amazon Data Services доведоха до лесно създаване на много нови приложения, обясни Тиери Одо. - Напоследък става дума повече за взаимодействия, като всяко устройство комуникира с интернет. Как ще управляваме този огромен обем от данни, който на всеки 18 месеца се удвоява? Изследване в САЩ посочва, че лошите данни водят до загуби за бизнеса в размер на $800 млрд. годишно, включително заради пробиви в сигурността, изтичане на конфиденциални данни", коментира Одо.

Той добави, че платформата дава възможност за управление на данните от създаването им, тъй като те не само се пазят в БД, а и участват в бизнес процеси, имат отношение и към хората, които носят отговорност за тях и тяхната достоверност, както и с технологиите.

Core 9.6 на Informatica включва нова цялостна конзола за данни, която предоставя на бизнес отделите единен интерфейс, така че да знаят къде се съхраняват чувствителните данни, кой е работил с тях, какво е променил. Новите функции включват и възможност за „самообслужване" на бизнес потребителите, създаващи сами правила за валидиране на данните чрез Rule Builder, както нов общовалиден речник Business Glossary за цялата компания и всички отдели,търговци, маркетинг, финансов отдел. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X