Софтуер

10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 2)

Computer World

Тихомир Иванов

В наши дни няма нито един топ мениджър без таблет или смартфон. В някои случаи това са лични устройства, в други - служебни, но никой не подминава удобствата, които мобилните технологии предлагат в бизнеса. Затова и в края на януари ви представих пет мобилни приложения, които всеки мениджър (и не само) трябва да поне да изпробва. Сега идва ред и на втората порция от топ 10.

6. Вашите задачи и цели с Trello

Trello е най-бързият и лесен начин да организирате всичко - от ежедневната си работа, през любим страничен проект, до най-големтие си планове. Или поне така пише на сайта на приложението, което е налично не само за Android и iOS, но и за Windows 8 и през уеб браузър и дори в момента се работи по версия за Kindle! Според Дейриън Ширази, основател и CEO на компанията Radius, която предлага услуги за по-ефективно достигане до бизнес клиенти чрез тергетирани кампании, това твърдение е 100% вярно. Преди да основе Radius той е работил като инженер във Facebook и eBay.

“В Radius използваме Trello, за да организираме задачите и дългосрочните цели на компанията - казва Дейриън Ширази. - Trello, налично през уеб и за всички мобилни устройства, е лесно за упореба приложение за следене на задачи, което е колаборативно и се вързва директно с нашия Google Apps Enterprise пакет. Можем да добавяме хора към задачи, да следим прогреса на фирмените задачи и да прикачваме файлове от Dropbox или Google Drive към конкретни важни събития. Без Trello вероятно бихме използвали таблици или бележки, за да следим задачите в цялата организация. Най-полезната част от Trello е, че се мащабира заедно с нашата организация и позволява елементите да се местят от едно голямо табло на друго, което ние използваме за следене на напредъка на инженерите или за сделки в сферата на продажбите и маркетинга. Също така ни е удобно да използваме Trello за съхранение на конфиденциална информация, защото автентикацията се управлява през нашия Google Apps акаунт. От всички варианти, които сме разглеждали, Trello е най-пълната и сигурна услуга за проследяване на прогреса ни.”

Компанията, която разработва Trello - Fog Creek - определено не стои със скръстени ръце. Само в рамките на около месец направи два големи анонса за приложението. През декември пусна нова версия за Android, напълно оптимизирана за таблети и допълнена с известия в реално време за работата на другите. През януари пък излезе важно  обновление за Trello за iOS с множество подобрения и нови възможности.

Допълнително доверие вдъхват клиентите на приложението, сред които са българската компания Khan Academy, както и The Verge, Adobe, Tumblr, The New York Times и Trip Advisor.

7. Вашите пароли с Passpack

Passpack е приложение на едноименната компания, основана през 2006 г. и придобита от Kemesa Holdings през юли 2013 г.

“Когато говорим за сигурност, Passpack изпъква - казва Дейн Аткинсън, бивш CEO на SquareSpace и настоящ на SumAll, нюйоркски стартъп, който предоставя данни и анализи на бизнес клиенти. - Този инструмент ви позволява да съхранявате и споделяте всички фирмени акаунти и пароли. Passpack ми дава възможност да достъпвам над 500 пароли, които компанията използва. Това ми позвоялва да одитирам всичко.”


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 2)

© Computer World, Computerworld.bg

Приложението има доста опции за планове, като се започне от безплатен и се стигне до $40 месечно. Компанията предлага и специални планове за над 1000 потребители.

Passpack обаче не е нито единственото, нито най-известното решение за съхранение и споделяне на пароли. Един от най-силните му конкуренти е LastPass и според някои то е по-добро и удобно за употреба. Подробно сравнение между двете можете да прочетете тук.

Важно е да се отбележи, че в Kemesa са си поставили за цел да вдигнат нивото на Passpack и обещават много подобрения и новости тази година. “Броят на подобренията е доста голям, затова ще правим отделни анонси за тях. Някои от предстоящите новости включват нейтив мобилни приложения и нейтив разширения за браузъри за всички големи платформи”, гласи скорошна публикация в блога на компанията.

Засега услугата може да се използва през мобилни устройства като уеб-базирано приложение, което върви върху iOS, Android и др.

8. Вашите новини с Flipboard

“Както почти всеки друг, и аз нямам толкова свободно време през деня, колкото бих искал. Поради тази причина Flipboard наистина се превърна в задължително приложение за мен - споделя Хари Арнет, старши вицепрезидент за маркетинга в Callaway Golf. - Това е страхотен агрегатор и куратор на новини и социално съдържание, който ми помага лесно да съм в крак с темите и категориите, които ме интересуват и вълнуват. Тъй като приложението визуализира цялото съдържание в секции, подобни на списания, мога лесно да разлиствам категориите и темите, за да получа добър поглед върху темите чрез страхотна комбинация от дълги статии и кратки социални коментари.”

Приложението наистина върши срахотна работа, има изключително приятен потребителски интерфейс и навигация, поради което много хора заместиха RSS клиентите си с него.


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 2)

© Computer World, Computerworld.bg

Любопитно е, че приложението Paper, което Facebook пусна съвсем скоро по повод 10-ата си годишнина, много напомня на Flipboard и социалната компания отнесе много критики заради това. Двете приложения обаче се отличават, когато човек се поразрови из тях. Flipboard със сигурност е по-добро и с повече възможности при агрегирането на медийно и разнообразно социално съдържание, докато Paper си е Facebook приложение. Освен това Flipboard е налично за Android, iOS, Windows Phone 8, BlackBerry, Kindle Fire и Nook, а Paper има версия само за iOS.

9. Вашите професионални контакти с CardMunch на Linkedin

“Това удобно приложение ми помага да се справя с дузините визитки, които могат да затрупат бюрото ми след срещи с инвеститори, събития в кампуса и т. н. - казва Джоел Питърсън, председател на борда на JetBlue Airways и консултиращ професор в Stanford Business School. - Правя бърза снимка на всяка визика и приложението сканира цялата контактна информация, добавя я в теелфона ми и показва допълнителни данни, като LinkedIn профила на човека. Това е страхотно.”


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 2)

© Computer World, Computerworld.bg

CardMunch наистина е много удобно приложение, особено като се има предвид и интеграцията му с LinkedIn, както и че е безплатно. Голям минус при него обаче е, че е налично само за iOS, което е доста странно, имайки предвид ресурсите на най-голямата професионална социална мрежа в света.

За щастие, колегите от Computerworld в САЩ направиха страхотно ревю на седем мобилни приложения за сканиране на визитки, такива, поддържащи няколко мобилни платформи, както и едно безплатно. Ако не сте с iPhone, а постоянно събирате визитки, не пропускайте да го прочетете!

10. Вашите данни в разбираем формат със SumAll

Stocksy United е кооператив за фотографи и имаме много данни, които събираме от множество източници. Нуждаем се от бизнес метрики по-бързо, отколкото финансовият отдел може да ни предостави. Използвеаме SumAll, за да предоставяме отчети при поискване. SumAll агрегира всичките ни данни и ги компилира във формат, който можем лесно да разберем. Казва ни какво се случва на сайта ни, в социалното ни присъствие и в приходите ни, и е напълно адаптивно. Аз имам особен интерес към конверсиите и приходите. Мога винаги да измервам прогреса на бизнеса и как моите фотографи се представят по всяко време на деня и нощта”, обяснява Брус Ливингстън, съосновател и CEO на кооператива за сток снимки Stocksy United. Той също така е основател на бизнеса iStockPhoto, който продаде на Getty Images през 2006 г.

SumAll в основата си не е мобилно приложение, а услуга-агрегатор на информация, при това с впечатляващи възможности. Тя обаче си има две приложения - за Android и за iOS.


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 2)

© Computer World, Computerworld.bg

Това бяха всички 10 мобилни приложения, които препоръчвам на всеки (топ) мениджър поне да изпробва (и не само аз)! Повечето тествах лично на своя таблет Toshiba Excite Write, а за останалите се доверих на мението на колеги и, разбира се, на всички цитирани професионалисти със своите топ ръководни позиции, богат и разнообразен опит и впечатляващи CV-та.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X