Софтуер

10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 1)

Computer World

Тихомир Иванов

Изборът е страхотно нещо. Но когато изорът е толкова голям, че дори не можеш да си представиш цялото налично разнообразие, тогава става страхотно… трудно. Говоря за мобилните приложения. В началото App Store на Apple отвори с 500 приложения - брой, който дори изненада Стийв Джобс с това колко е голям. Google Play (първоначално Android Market) пък стартира с едва 13 приложения. Сега обаче и двата онлайн магазина имат по над 1 млн. мобилни приложения!

Вярно е, че търсенето поражда предлагането, но в реалния живот никой няма нужда от толкова приложения. Разбира се, имаме няколко улеснения в избора.

Първо, вече всяко мобилно устройство идва с множество предварително инсталирани приложения. Някои от тях са си чист нежелан софтуер и веднага ги деинсталираме. Други обаче са много полезни, но те никога не покриват абсолютно всички нужди.

Допълнително улеснение е, че вече повечето уеб сайтове и услуги, с които сме свикнали, си имат собствени мобилни приложения. Затова и едно от първите неща, които всеки потребител на ново мобилно устройство прави, е да отвори съответният магазин за приложения и да потърси поименно това, от което се нуждае, като Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Foursquare, Tumblr, Wordpress, Yahoo Mail, Skype, Viber, WhatsApp, Evernote… Ако сте наши редовни читатели и имате мобилно устройство, вероятно вече сте си свалили приложението ни за Android или за iOS (Ако не сте - какво чакате?).

Но и това не е достатъчно! Всеки потребител, в зависимост от нуждите си, бързо започва да търси много специфични мобилни приложения. Най-добрият мобилен офис пакет, най-добрият редактор на изображения (за това вече писах: част 1, част 2 и част 3), най-добрият видеоредактор, приложение за запис на разговори, диктофон, бележник, имейл клиент, обединяващ трафика от различни пощи, защита от зловреден код, офлайн карти, удължаване живота на батерията, изчистване на кеша, освобождаване на RAM, по-добър файлов мениджър, най-доброто приложение за принтиране, отдалечен достъп до компютъра… Списъкът е безкраен.

Третото улеснение сме ние, медиите. За щастие, подобни статии помагат на много хора да открият това, от което имат нужда. Това важи и за мен. Затова направих и слайдшоу за едни от най-добрите Android приложения за продуктивност, които не са предварително инсталирани (част 1 и част 2).

Наскоро попаднах на една много полезна подобна сатия във Forbes,

“Топ бизнес мениджъри посочват 10-те най-важни мобилни приложения за тях”.

Заинтригувах се и реших да ги инсталирам и да ги тествам на моя Toshiba Excite Write, който е от бизнес клас и е подходящ тъкмо за такива тестове.

1. Вашата мрежа е вашият бизнес: LinkedIn

“Най-важното приложение за мен е LinkedIn, казва - Екатерина Уолтър, съосновател и CMO на Branderati. - Причината е проста: една бизнес дама е толкова добра, колкото е мрежата й от партньори, колеги, конкуренти и водещи индустриални наблюдатели. … В бизнеса твоята мрежа от контакти е всичко, което имаш. LinkedIn приложението не само ми позволява да следя какво се случва в мрежата ми (кариерни и лични промени), но и ми помага да филтрирам съдържанието, което моята мрежа споделя и счита за важно. Правя нови връзки чрез дискусии около дадено съдържание и чрез членство в различни групи. Откривам нови служители. Това е ефективен начин винаги да бъдеш свързан с най-важната група от хора в своя личен и професионален живот."

Екатерина Уолтър е истински пионер с социалните мрежи и автор на Wall Street Journal бестселъра “Think Like Zuck: The Five Business Secrets of Facebook’s Improbably Brilliant CEO Mark Zuckerberg”.

На LinkedIn, като професионална социална мрежа, наистина няма по-добра алтернатива в редица бизнес сфери, като ИКТ и подбора на персонал в редица сфери и нива. Разбира се, LinkedIn не пасва на всички, например на професионални среди, като изкуството, про гейминга и спорта, но това е повече от ясно за регистрираните потребители.

В допълнение към LinkedIn, ако ви е интересно да видите какво имат да кажат водещи бизнесмени, като Ричард Брансън, Стивън Синофски, Арън Леви и много други, бих препоръчал приложението LinkedIn Pulse, което е налично за Android и iOS.


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 1)

© Computer World, Computerworld.bg

2. Inbox zero с Dropbox Mailbox

“За мен употребата на Dropbox Mailbox за iPhone е ключова. Помага ми приоритетно да се фокусирам върху това, което трябва да бъде свършено сега, вместо да се чувствам затрупана от масивни имейли, с които всъщност мога да се заема и по-късно. Също така елементът на геймификация за постигане на ‘Inbox zero’ ме кара да отговарям повече, което, като CEO, е ключово за мен”, коментира за Forbes Кари Кърпен, съосновател и главен изпълнителен директор на Likeable Media. Под нейното ръководство компанията успя да генерира годишни приходи от над $15 млн. и влезе в Inc. 500 List за 2011 и 2012 г.

При Mailbox има три ценни плюса: че функционира като унифициран клиент (позволява добавянето на до 10 Gmail, Google Apps и iCloud акаунта); че е собственост на Dropbox, което означава все по-тясна интеграция; и че е с много добър потребителски интерфейс.


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 1)

© Computer World, Computerworld.bg

Не трябва да забравяме обаче, че конкурентите на Dropbox не спят и предлагат силни алтернативи. Например, Google много бързо и агресивно обвързва услугите си, включително Gmail и Google Drive. Същото важи и за Microsoft, която интегрира своя имейл със SkyDrive. Електронните пощи на двете компании се използват в корпоративни среди, така че по-скоро зависи на кой вендор е заложила организацията и доколко Mailbox се вписва в политиките й.

Ако пък става въпрос за личен избор, то от ключово значение е и какво е мобилното устройство, през което се достъпват имейла и облачното съхранение. Ако е Android-базирано, като Toshiba Excite Write, то Gmail и Google Drive са не само логичен, но и предварително инсталиран избор. При Windows и Windows Phone устройствата пък ситуацията е аналогична с услугите на Microsoft.

Да не забравяме и Box - една от най-бързо и пълноценно развиващите се облачни палтформи за съхранение и управление на файлове, която има повече от 150 партньора и над 200 000 бизнес клиента.

3. Бизнес чат с HipChat

“Едно от любимите ми приложения е HipChat, споделя Нийл Патъл, съосновател на две компании за SaaS анализи, Crazy Egg и KISSmetrics, и инвеститор, съветник и блогър в QuickSprout. - За една компания, която има много служители и много от тях са виртуални, HipChat улеснява контакта с всички. Мислете за приложението като за вътрешна версия на Gmail Chat. Достъпно и лесно за употреба, то подобрява комуникацията между хората. Това ни помага да завършваме проектите си по-бързо и да подобряваме качеството на работата си.”


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 1)

© Computer World, Computerworld.bg

Може би ще ви е интересно да разберете, че HipChat е продукт на австралийската компания Atlassian, която от миналата година си има експертен партньор и у нас - Nemetschek Bulgaria. Ако поради някаква причина имате нужда от нещо различно или пък искате да проучите алтернативите, обърнете внимание на Campfire, Imo.im, Bitrix24, CoTap.com, Jaconda.im и класиката Skype. Тази сравнителна статия на PCWorld определено ще ви е полезна.

4. Големи файлове с Hightail

“Аз ръководя офисите на нашата агенция в Северна Америка и, както можете да си представите, пътувам много, казва Джим Джоузеф, президент наf Cohn & Wolfe North America с над 25 г. опит в сферата на потребителския маркетинг и мениджмънт. - Тъй като съвместявам живота в агенцията с преподаване и писане, се опитвам да пътувам с малко багаж и нося само няколко много важни неща. Почти невъзможно е да се следят всички креативни презантации в агенцията. Някои от тези файлове са огромни, затова и едно от най-важните за мен приложения е Hightail. То ми позволява бързо да преглеждам и коментирам сложни презентации, докато се движа напред-назад между компютъра и мобилното устройство. Приложението винаги помни докъде съм стигнал. Не мога да си представя живота без него.”


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 1)

© Computer World, Computerworld.bg

За по-незапознатите - Hightail е наследникът на YouSendIt, компанията, основана през 2004 г., която стана известна с едноименната си облачна услуга за съхранение и споделяне на файлове. Новото име е едва от 2013 г. Понастоящем услугата е налична през браузър, десктоп клиент, мобилни устройства и бизнес приложения с помощта на Hightail плъгин.

5. В реално време с Google Analytics


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 1)

© Computer World, Computerworld.bg

 “Постоянно проверявам моето Google Analytics приложение, за да следя данните в реално време, споделя Пол Бери, основател и CEO на RebelMouse, партньор в Lerer Ventures, член на Борда на дигиталните съветници на American Express и бивш CTO на Huffington Post. - В RebelMouse сме обсебени от растежа си и от следенето на цифрите постоянно всеки ден. Открих, че Google Analytics осигурява най-точните данни в реално време и лесната му навигация и красиви екрани го правят лесен инструмент за следене на прогреса на RebelMouse всеки ден от мобилното ми устройство.”

Всъщност, алтернативи на Google Analytics има. Някои от най-добрите са представени в статия на Onextrapixel, макар че някои не са точно конкуренти, а по-скоро полезни допълнения, като KISSmetrics (виж статията и точка 3 тук).

Когато обаче говорим за най-добро мобилно потребителско изживяване, Google Analytics е съвсем възможно да държи първото място (ето идея за бъдеща сравнителна статия).


10 мобилни приложения за всеки топ мениджър (част 1)

© Computer World, Computerworld.bg

Това е всичко за част 1. В следващото издание очаквайте още 5 незаменими мобилни приложения, на които всеки съвременен мениджър трябва да обърне внимание!

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X