Софтуер

ISTA 2013: Level Unlocked

Computer World

Тихомир Иванов

Третото издание на международната конференция Innovations in Software Тest Automation (ISTA) изведе събитието на ново, по-високо ниво. ISTA 2013 се проведе на 14 ноември в София и дори самият избор на място – Sofia Event Center – бе знак за много нови елементи. Така и беше. Конференцията за пръв път бе толкова интерактивна, за пръв път се проведе в четири паралелни сесии, имаше два пъти по-мащабна програма и удвоен брой презентатори и постигна много висока посещаемост – общо близо 530 души присъстваха на нея. В залите на SEC лектори от САЩ, Израел, Индия и България проведоха 24 различни презентации, част от които бяха открити – друг нов елемент на събитието.

Посетителите имаха шанса да посетят презентациите на три паралелни панела и на специално обособеното отворено пространство. Бяха включени и т. нар. Hands-on Labs – серия от практически сесии, в които малки групи работят по конкретни казуси с помощта на експерти в областта.

Организационният комитет на ISTA сподели идеите си за развитие на конференцията през 2014 г. Във фокуса на събитието за следващата година попада тематично отваряне към технологиите за разработка на софтуерни продукти, както и продължаващ акцент върху колаборацията в развойните екипи. Очаква се и увеличаване на посещаемостта от страна на софтуерни инженери от Балканите.

Като цяло, организаторите – Experian, HP Bulgaria, Infragistics Bulgaria, Musala Soft, SAP Labs Bulgaria, Skrill и VMware Bulgaria – са си поставили за цел ISTA да бъде мястото, на което компании с различна степен на опит и ресурси в областта на софтуерното разработване и автоматизирано тестване да се срещат ежегодно и да обменят знания. Тазгодишното събитие и въвеждането на международен формат бяха поредна стъпка в посока създаване на интернационална общност от специалисти с интерес към разработване и автоматизирано тестване на софтуер.

След откриващата презентация на Джейсън Берес от Infragistics, посветена на прилагането на идеята за SMaC рецепта и в сферата на тестването и осигуряването на качеството (QA) на софтуер, започнаха паралелните сесии.

На една от тях HP представи гъвкави практики при разработката и QA на софтуер.

Димитър Цветков, консултант за софтуерния бизнес на HP за Югоизточна Европа, изтъкна, че инвестициите в тестването и QA на софтуер растат в глобален план и вече заемат заемат ¼ от ИТ бюджета, цитирайки World Quality Report 2013-14, публикуван от Cap Gemini и Sogeti със съдействието на HP. Според него, тестването на софтуер и QA стават все по-голям приоритет и за българските компании.

В отговор на тези тенденции HP предлага богат набор от продукти и решения, оптимизиращи работата на тестерите и разработчиците. Сред тях са HP Quality Center (QC), HP Agile Manager, който дава възможност на организациите да управляват гъвкави тестови процеси, и HP Sprinter, особено полезен при ръчно тестване. Разбира се, представен бе и HP LoadRunner – популярният инструмент за тестване на производителността на приложения. Бе представена и облачната услуга за автоматизирано тестване LoadMeter, базирана на HP LoadRunner. Сред българските клиенти, които вече използват LoadMeter, са УниКредит Булбанк, ЗАПД Виктория, ТехноЛогика и др.


ISTA 2013: Level Unlocked

© Computer World, Computerworld.bg

Николай Нейчев и Георги Димитров от SAP Labs България пък акцентираха върху възможностите за игровизация на тестването и QA. Според тях, геймификацията е важен и мощен начин за повлияване и мотивиране на хората и може да направи работата не само по-интересна, но и да ускори производителността на екипите с помощта на въвеждане на състезателни елементи. В работата на някои от екипите на SAP Labs Bulgaria вече са заложени такива елементи.

Васил Поповски от VMware Bulgaria пък фокусира презентацията си върху юнит тестването, което е широко използвано като основа за разработването на софтуер с високо качество. Създаването на юнит тестове обаче е доста времеемко и изисква много ръчен труд, затова и целта на презентацията бе да помогне на посетителите да автоматизират този процес. Сред представените техники бяха „умни“ произволни (smart randomized), символични (symbolic) и конколични (concolic) тестове и изпълнение. Васил Поповски представи и полезни инструменти за генериране на юнит тестове и за автоматично засичане на регресии, с помощта на които може да бъде постигнато близо 100% покритие на кода и да се намали нуждата от ръчни усилия.


ISTA 2013: Level Unlocked

© Computer World, Computerworld.bg

Това беше само началото на ISTA 2013. Програмата бе много по-богата и зададе високи очаквания за следващото издание, което със сигурност е очаквано още отсега.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X