Софтуер

CBN: BI пазарът в България е недоразвит

Computer World

BI решенията са като цяло непознати за българския бизнес. Пазарът на BI продукти в България изостава много, спрямо този на ERP системи. Едва около 10 на сто от компаниите, които разполагат с ERP, имат и решение за бизнес анализи. Това сподели Людмил Стойчев, управляващ сътрудник в агенцията за пазарни и бизнес проучвания CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co, оргаизирано от анализаторската компания и консултанта и интегратор Балкан Сървисис.

Също така, по думите му, BI проектите са силно финансово зависими, страдат от неясноти около функциите на вендорите ин инеграторите. Според Стойчев маркетингът в сферата е отсъстващ или се оказва далеч от бизнес реалностите на потенциалните клиенти.

Първата BI инсталация в България се е случила през 2000г., а в момента вендорите на решения в страната са 21, от които едва 13 (12 чуждестранни и един български) имат клиенти. Интеграторите на такива решения на родния пазар са 44. Най-силната година до момента, по данни на анализатора е била 2009 г., когато са били започнати и завършени 28 инсталации.

На пръв поглед изглеждащият силно конкурентен пазар, имайки предвид големия брой интегратори и факта, че вендорите очевидно работят с повече от един партньор, всъщност е далеч по-концентриран, тъй като 76 на сто от общия брой инсталации се държи от три вендора. 63% от общия брой инсталции пък е реализиран от три интегратора.

Най-много BI продукти се използват от доставчиците на услуги (8 вендора, 16 интегратора, 56 реализирани проекта), след който се нареждат търговията и производството. Според Стойчев последната сфера има сериозен потенциал за развитие.

Общо решения за бизнес анализи се изпозлват в 31 индустриални сектора. Финансовият е водещ, къето са реализирани 32 проекта от 10 интегратора, на базата на решения от 7 вендора. Следващите сектори, формиращи челната тройка по този показател са хранително-вкусовата индустрия и търговията на дребно.

Според разбивката на компаниите по размер на CBN най-много BI решения има в големите организации. 51 са общо завършените проекти, реализирани от 16 интегратора на базата на решения от 8 вендора.

В близко- и средносрочен план обаче прогнозите са по-скоро негативни, имайки предвид общата макро-икономическа ситуация. Единствено търговията на дребно е отбелязала ръст през второто тримесечие на настоящата година (+1,7%). Останалите сфери – индустрия, строителство и услуги вървят надолу със съответно –3,6, -5,8 и –1,0%. Броят на безработните в страната е нарастнал с 12 хил. за последната година, от август 2012-та до август 2013-та. За същият период държавният бюджет е намалял с 321 млн. лв., фискалният резерв – с 2,2 млрд. лв., а чуждестранните инвестиции отбелязват спад от 37 на сто. Според Стойчев последният показател е особено важен, когато става дума за BI, тъй като най-добрите клиенти на такива решения в България са именно чуждестранните компании.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X