Софтуер

Informatica: Интелигентното управление на данни е императив

Computer World

Тихомир Иванов

Управлението на данните в която и да е организация е много сложен, крехък и важен процес. С това са наясно дори и най-малките компании от по няколко души, затова и в по-големите организации нерядко има хора, които се занимават само с това – архивисти. С всеки изминал ден обаче този процес става все по-труден – обемите от данни растат изключително бързо, източниците на информация стават все повече, носителите – също. И въпреки че все още голяма част от новогенерираните данни са на хартиени носители, всички те съществуват паралелно и в дигитален формат, а множеството регулации и вътрешни правила правят задачата още по-сложна. Всичко това прави императив употребата на умни софтуерни решения за управление на данни.

Прочетете още: Банка ДСК реши своите проблеми с архивирането на данни след внедряване на решение на Informatica

На 22 октомври, по време на четвъртото издание на технологичния ден на доставчика на софтуер за интеграция на данни Informatica, организиран от неговия партньор за България Global Consulting (Глобал консултинг), акцентът беше именно върху информационната система за архивиране Informatica Data Archive. Събитието, което се състоя в София, се проведе под наслов „Предимствата и ползите от решенията на Informatica за управление и защита на данните – Database Archiving, Test Data Management, Dynamic Data Masking“.

Informatica Data Archive

е скалируема, интелигентна система, която помага на организациите значително да подобрят производителността си и да управляват данните си по-ефективно по отношение на разходите и управлението на риска, обясни техническият директор на Informatica за Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА) Тиери Одо по време на конференцията. Чрез този софтуер информацията може да бъде сегментирана въз основа на своята бизнес стойност, честотата на употреба и регулаторните изисквания и да бъде интелигентно разпределена върху различно скъпи и производителни хардуерни ресурси.

В допълнение организациите могат да се въползват и от

Informatica Application Retirement -

софтуерно решение за безопасно “пенсиониране” на стари или ненужни приложения и информацията в тях, с което едновременно се пестят много хардуерни ресурси и се запазват даните, за да могат да бъдат достъпвани във всеки един момент. Тази система е много полезна при придобивания или сливания на компании, отбеляза Тиери Одо, тъй като в тези случаи голям брой приложения стават оперативно ненужни, но поради различни бизнес и регулаторни причини не могат да бъдат деинсталирани. Без програма за “пенсиониране”, тези приложения продължават да използват цени ресурси, изискват управление и правят достъпа до данните в тях труден.

Informatica Application Retirement съхранява тези ненужни приложения в силно компресиран формат - до 98% - и ги архивира централизирано. Решението може да извлича информация от стотици стари приложения и от пълния набор от релационни бази данни, които може да са част от програмата за “пенсиониране” на приложения на една организация. Тази информация може да бъде съхранявана в която и да е сторидж система или хранилище.

В края на конференцията пък Александър Гьонов, заместник-ръководител на отдел "Софтуер" в Global Consulting, направи демонстрация на интелигентното решение на Informatica за

маскиране на данни,

което има два варианта - Dynamic Data Masking и Persistent Data Masking. Първият вариант позволява маскиране на информация в реално време, за да попречи на неоторизирани потребители да достъпват чувствителни данни. Решението динамично маскира такива данни и може да блокира, одитира и алармира крайни потребители, ИТ служители и изнесени екипи, които достъпват чувствителна информация, докато същевременно осигурява необходимата съвместимост с регулации. Informatica Persistent Data Masking пък е скалируем, високо производителен софтуер за маскиране на данни, който спомага за управлението на достъпа до чувствителна информация. Този вариант понижава рисковете от компрометиране на данни в непродукционни среди и също осигурява регулаторна съвместимост.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X