Софтуер

Универсална платформа за мобилни разплащания обяви Борика – Банксервиз

Владимир Владков

Владимир Владков

Нова мобилна платформа, предоставяща информационни и платежни услуги на клиенти, ползващи разнообразни смартфони и банкови карти, обяви Борика Банксервиз. Наречена mobb, тя дава възможност на потребителите да регистрират многобройни дебитни и кредитни карти към услугата мobb, издадени от банките партньори в инициативата, и осъществяване на покупки на стоки от магазин през POS терминал или директно в интернет сайт, изпращане на пари по банкова сметка, плащане на сметки, данни за наличност и и последните 5 транзакции и други.

Приложението mobb се сваля безплатно от съответния магазин за приложения, а участници в mobb са банките, които издават картите (в момента общо 7 партньори), и търговците, които приемат плащания (нужно е софтуерно надграждане на POS терминала).

"Mobb няма аналог като удобство, функции и ползваемост, изтъкна при представянето на услугата Любомир Цеков, главен изпълнителен директор на Борика Банксервиз. - При започването на проекта мениджърският екип дефинира няколко основни принципа, лежащи в основата на приложението – да работи на всички популярни мобилни платформи, да не изисква подмяна на SIM картата, да не изисква никаква хардуерна интервенция върху мобилния телефон и да предоставя популярен начин за достъп до итнернет – през WiFi, 2G, 3G мрежи. Разбира се, основен акцент при разработката бе да няма риск за ползването му - това е първият въпрос, с който ни посрещат всеки клиент или банка. Приложението не помни номера на банкови карти, не пазим никакви лични данни като фамилия или адрес. Разпознаваме потребителя само по номера на мобилния му телефон, но апаратът не запомня никакви данни за картите."

Мobb използва патентована технология за автентифициране - код за плащане. Сървърът mobb генерира и изпраща този код към мобилното приложение. Той се въвежда ръчно от картодържателя или от търговеца вместо ПИН номера на картата. След въвеждането на кода системата прави проверка и при съвпадение на кода и налични пари в картата, осъществява транзакцията.

Картите се визуализират на екрана на мобилния телефон като техния физически еквивалент, но без да се вижда номера на картата, показа Цеков. Потребителят избира с коя карта да осъществи разплащането, като може да въведе и карта по подразбиране. Банките участнички в системата на mobb към момента са Централна кооперативна банка, СИ Банк, Инвест Банк, Общинска банка, Токуда банк, Д Банк и Интернешънъл Асет Банк.

Видеодемонстрация в YouTube за начина на ползване на mobb

Как става на практика плащането?

Потребителят стартира приложението на смартфона си, като се автентифицира пред сървъра с парола. След това избира команда генериране на „код за плащане" (One Time Ticket), представляващ 6-цифрено число, което се въвежда на POS терминала или онлайн в сайта на търговеца. Ако по картата има наличност и генерираното число съвпада с това, което е въведено на POS терминала или онлайн в сайта, Борика осъществява транзакция. Транзакцията трябва да се потвърди от мобилния телефон, като валидността на този временен код е само 45 секунди. Разработчиците са въвели и допълнителна защитна мярка, като сумите над 50 лв. изисква повторно въвеждане на паролата.


Универсална платформа за мобилни разплащания обяви Борика – Банксервиз

© Владимир Владков, Computerworld.bg

За още по-голямо удобство компанията е вградила в mobb и поддръжка на безконтактни плащания чрез RFID чип.

Колко струва?

Приложението е безплатно, като е налично вече зa Android (версия от 2.2 или по-нова) и за iOS. Версиите за мобилните ОС MS Windows Phone и Blackberry в момента са на етап верифициране. Поддържането на услугите става срещу годишен абонамент, заплащан чрез първата регистрирана банкова карта в приложението. Информационните услуги, включващи отключване и заключване на карта, преглед на последните 5 транзакции и баланс по сметката, струва по 7,2 лв. годишно.

„Функцията заключване на картата има ефект не само за мобилният портфейл, но и за самата пластика", обяснява Цеков. Ако потребителят заключи картата си от мобилния телефон, тя не може да бъде използвана никъде – нито за теглене на пари, нито за плащания, не могат да се правят и справки за наличност и последни 5 транзакции. „По този начин картите ви лесно се защитават от неправомерна употреба. Отключването на картата става пак през приложението mobb в мобилния телефон", допълва шефът на Борика Банксервиз.

С добавянето на платежни възможности годишната такса става 14,4 лв. Освен плащане на POS терминал при търговец или онлайн, потребителят може да ползва mobb за изпращане на пари на друг потребител, като получателят също трябва да е регистриран в mobb и да е въвел IBAN на сметката си в банка партньор по проекта. „В случай, че някое от условията не е изпълнено, mobb сигнализира", каза Цеков.

Перспективи за развитие

Приложение mobb е писано на Java и е разработено в сътрудничество с шведската компания Accumulate, която е реализирала подобен проект в Полша. „В полското приложение вече са регистрирани 65 000 търговци, след като то бе пуснато през март т.г., заяви Дик Алансън от Accumulate. - Очакваме mobb да има същото силно влияние върху българския пазар", добави той.

Борика Баксервиз гарантира, че продължи да развива mobb, следвайки тенденциите в мобилните телефони и платежните услуги. „В момента е достъпно плащане чрез RIFD, догодина може би ще плащаме и чрез NFC", каза Цеков. Той добави, че в момента POS терминали, поддържащи mobb, има на няколко пилотни места, за да се уверят партньорите, че технологията работи надеждно. „Освен това е нужен и инструктаж на търговеца, за да знае, че има подобна услуга и да знае кое копче да натисне, коментира Цеков. - Очаквам бум на броя терминали през следващите седмици. Има интерес и от други банки да ползват приложението".


Универсална платформа за мобилни разплащания обяви Борика – Банксервиз

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„В света се водят много дискусии за мобилния портфейл, коментира Алансън от Accumulate. - Тук за първи път виждам 7 банки да пускат една услуга, тя да се ползва през който и да е смартфон, независимо от модела и от операционната система, независимо на кой мобилен оператор е SIM картата. В това е ключът за успеха на мобилните плащания и убеждаването на повече хора да започнат да ги ползват. Освен това mobb може да се плаща в различни ситуации както както офлайн, така и онлайн, при вендинг машини, изпращане на пари на друг смартфон и др. В бъдеще към платформата лесно могат да бъдат вградени услуги с добавена стойност като програми за лоялни клиенти на различни компании, свързване на приложението с местоположението и наличните търговски обекти, в които се плаща с mobb, свързване на реклами към приложението от банки и търговци", добави Алансън. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X