Софтуер

Tizen може да влезе и в принтери, камери и смарт телевизори

Владимир Владков

Tizen е за таблети, смартфони и лаптопи, но операционната система може да стигне и до принтери, камери и смарт телевизори.

Intel и други поддръжници на Tizen проучват идеята да добавят „профили“, които биха създали версии на операционната система с отворен код за продукти извън традиционните области като таблети, смартфони и коли, каза Крис Норман, старши инженер технически маркетинг в Intel.

Tizen е сред няколкото мобилни операционни системи като Firefox OS, Sailfish и Ubuntu, които се опитват да се конкурират с Android и iOS. Intel подкрепи развитието на Tizen заедно със Samsung, като и двете компании допринасят са писането на кода. Очаква се Samsung, DoCoMo и Orange да предложат първите мобилни устройства, базирани на тази операционна система.

Samsung не коментира плановете си за Tizen продукти. Смартфоните на Samsung работят предимно с Android или Bada, компанията предлага и базиран на Android фотоапарат.

Норман не обяви времеви хоризонт, в който Tizen би достигнала до телевизорите, принтерите и камерите, казвайки че тези планове са „предстоящи“. Фокусът в момента е да се предостави ОС в ръцете на потребителите чрез смартфоните, таблетите и вградените автомобилни инфоразвлекателни системи.

„Чакаме Tizen да се появи в търговски продукти, каза Норман. - API интерфейсите са готови, базите данни са на мястото си, имаме основата за търговски продукти.“

 

 

Производителите на устройства ще трябва сами да разберат в какви продукти ще могат да ползват операционната система, добавя той. Според него, Tizen може да бъде персонализирана за продукти като принтери и камери, които обикновено имат по-малко място за съхранение и са предназначени за специфични задачи.

Tizen ще осигури на устройствата и модерен интернет интерфейс с поддръжка на HTML5 и други уеб технологии, а това ще позволи на разработчиците да пишат приложения, които могат да се прехвърлят директно към други устройства. Потребителите могат да напишат приложението веднъж и да го стартират върху Android или Tizen устройства, макар че полезността ще зависи от размера на екрана и какви други функции има устройството.

Разработката на Tizen започна през 2011 г., когато Linux Foundation и LiMo Foundation обединиха своите проекти MeeGo и LiMo. Разработката на Tizen се управлява от Linux Foundation, която обяви през юли версия 2.2 на Tizen. Следващата версия Tizen 3.0 трябва да излезе следващата година, а нейните функции ще бъдат обсъдени на конференция за разработчици в Южна Корея на 11 и 12 ноември т.г.

IDG News Service, Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X