Софтуер

SAP купува KXEN за прогнозни анализи

Computer World

Инструментите на KXEN са проектирани така, че да могат да бъдат използвани от бизнес потребители, а не само от аналитициSAP обяви, че е в процес на придобиване на компанията KXEN, която предлага софтуер за прогнозни анализи. Очаква се сделката да приключи до края на тази година, но условията по нея не бяха оповестени.

Прогнозните анализи имат различна роля от традиционния BI (business intelligence) софтуер. Вместо да генерират доклади и информационни табла въз основата на бизнес данни, те използват статистически модели за търсене на взаимовръзки и шаблони, които може да разкрият следи за това какво потребителско поведение или пазарни тенденции да се очакват.

Инструментите на KXEN са проектирани така, че да могат да бъдат използвани от бизнес потребители, а не само от аналитици. Те ще допълнят съществуващия набор от софтуерни продукти за прогнозни анализи на SAP. Немският гигант планира да интегрира технологиите на KXEN наред със своите ERP приложения за локална инсталация, портфолиото си от софтуер като услуга (SaaS) и HANA.

Очакваме пазарът на решения за прогнозни анализи за големи данни да бъде динамичен, силно конкурентен и пълен с нови играчи през следващите 3 г. – гласи доклад на Forrester Research от тази година. – Конкурентните бойни линии ще бъдат центрирани около това кои вендори могат да предоставят най-добрите и най-лесните за използване инструменти за работа с данни, както и най-широкия набор от избор от аналитични алгоритми.“

IDG News Service Бостън

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X