Софтуер

Какво знаем за iOS 7 преди дебюта

Computer World

Очаква се днес в САЩ Apple да представи нови модели iPhone, които ще работят с iOS 7. Макар че все още за новите смартфони се носят само слухове, данните за новата мобилна операционна система, които вече са известни, са доста повече.

Нов интерфейс и жестове

iOS 7 изглежда по-различно, отколкото предходните издания на софтуера. Има нови шрифтове и икони, както и работни слоеве.

Всяко приложение на Apple, което е предварително инсталирано в операционната система, също е с обновен дизайн. Това се забелязва най-силно при Safari, Calendar, Camera, Mail и Messages.

Системните функции също са значително променени – дори lock екранът е опростен и модернизиран.

iOS 7 поддържа и нови жестове. Плъзване с пръст от долната част на екрана нагоре води към Control Center, плъзване надолу при началния екран показва Spotlight, а плъзване нагоре при отворено приложение в мултитаскинг интерфейс води до изключването на това приложение.

Под капака

Не само потребителският интерфейс е обновен. Има и редица нови функции, които очакват потребителите.

Control Center: тази функция в iOS 7 дава бърз достъп до много често използвани настройки. Оттам могат да се активират или деактивират Airplane Mode, Wi-Fi, Bluetooth и Do Not Disturb, да се настройват силата на звука и яркостта на екрана, да се пуска и спира музика, да се стартират AirDrop и AirPlay и бързо да се достъпват настройките за LED светкавицата, камерата, таймера и калкулатора.

AirDrop: протоколът на Apple за безжично споделяне на файлове идва за iPhone. Когато един потребител иска да сподели файл с друг човек, който е наблизо, използвайки този протокол, е необходимо и двамата да са включили AirDrop, за да се свържат устройствата им.

Многозадачност: тази функция е значително обновена. Двойно натискане на бутона Home в iOS 7 показва серия от екрани, всеки от които представлява използвано приложение със неговата иконка отдолу. Почукването на някой екран отвежда потребителя в съответното приложение, а плъзгането с пръст нагоре върху този екран изключва приложението.

Център за известия: в новата мобилна ОС е включен екран, наречен Today, който събира информация относно настоящия ден. Наличен е и нов панел Missed, който предлага списък с всички известия, които потребителят не е прегледал.

Find My iPhone: друга нова функция в iOS 7 е Activation Lock. С нея става задължително въвеждането на потребителското име и паролата за iCloud на потребителя на даден iPhone, преди да може от него да бъде изтрита цялата информация и след това да бъде реактивиран. И дори информацията от телефона да бъде изтрита, съобщението, записано във Find My iPhone, ще остане видимо на екрана.

Гласово управление

В iOS 7 Siri е още по-умен. Персоналният гласов асистент вече много по-добре обработва реч и освен това ще предложи на потребителите и мъжки, и женски глас на американски английски, френски и немски.

Също така новият Siri използва Bing, а не Google за търсене.

Друга промяна е, че гласовият асистент вече може да се използва за връщане обаждания, за стартиране на гласовата поща и за контрол на iTunes Radio.

Заснемане и споделяне

Приложението за камерата също е обновено и допълнено с нови възможности. Не само сивият интерфейс е променен, но и някои iOS 7 устройства ще получат достъп до филтри, ефектът от които ще се вижда в реално време, както и режим за заснемане на квадратни кадри и по-бързо снимане.

Приложението Photos ще предложи нов начин за показване на изображения. То вече ще сортира снимките по години, колекции и моменти. Функцията iCloud Shared Streams ще позволява на много хора да допринасят с кадри и клипове за колекциите. Също така всеки потребител на новата мобилна ОС ще може да види какво са публикували неговите приятели наскоро в новия Activity екран на Shared Streams.

Safari и iCloud Keychain

Браузърът Safari също е претърпял сериозни промени в iOS 7. Освен че е с нова иконка, той идва и с ново, унифицирано поле за умно търсене, минимизиран интерфейс, нови жестове за движение назад и напред из уеб страниците, обновени табове, споделени линкове и по-бърз достъп до защитеното (private) браузване.

Скрита в новия Safari е и новата функция iCloud Keychain, в която потребителите могат да съхраняват пароли и данни за кредитни карти. Тази опция може и да генерира нови пароли.

iTunes Radio

iTunes Radio е функция, вградена в новото приложение Music в iOS 7. Чрез нея потребителите могат да стриймват музика от избрани радиостанции. Както е и в популярното приложение Pandora, потребителите могат по-лесно да откриват подходящи за себе си станции, като вкарат в iTunes Radio данни за определени песни и станции. Също така има възможност за директно закупуване на песен.

Функцията обаче първоначално ще е налична само в САЩ.

Подобрения в App Store

App Store в iOS 7 ще предлага автоматични обновления за инсталираните приложения. Така на потребителите повече няма да им се налага ръчно да свалят нови софтуерни версии, освен ако не искат.

Също така App Store ще замени бутона Genius с функция, наречена Apps Near Me, която ще позволи на потребителите да видят кои приложения са най-популярни в техния географски район.

Има и нова категория за приложения, наречена Kids.

В колата

iOS 7 устройствата ще могат да се свързват с определени нови автомобили, за да показват допълнителна информация върху таблата. Сред тези удобства ще са контролът на музиката, навигацията с Maps и гласово изпращане и получаване на ъобщения. От Apple вече заявиха, че поне една дузина автомобилни производители са решили да поддържат тази интеграция, но може да отнеме известно време преди конкретни съвместими модели да излязат на пазара.

iOS 7 няма да работи върху iPhone 3GS, първия iPad и четвъртото поколение на iPod touch

iPhone 3GS няма да поддържа новата мобилна ОС, след като няколко години имаше възможности за обновяване на софтуера на този модел, който е и последният Apple смартфон с не-Retina дисплей. Същото важи и за първото поколение на iPad и за четвъртото поколение на iPod touch.

Въпреки че мобилните устройства, които са по-нови, ще поддържат iOS 7, не всички ще могат да предложат пълните възможности на новата операционна система. Ето какво е известно досега в това отношение:

iCloud: минимум iPhone 3GS, първо поколение iPad или трето поколение iPod touch.

Панорама: минимум iPhone 4S или пето поколение iPod touch.

Square/Video формати: минимум iPhone 4, iPad 3 или пето поколение iPod touch.

Филтри в камерата: минимум iPhone 5 или пето поколение iPod touch.

Филтри в приложението за снимки: минимум iPhone 4, iPad 3 или пето поколение iPod touch.

AirDrop (изисква iCloud): минимум iPhone 5, iPad 4 или пето поколение iPod touch.

FaceTime през клетъчна връзка: iPhone 4S or later; third-generation iPad or later; fifth-generation iPod touch or later.

Siri: минимум iPhone 4S, iPad 3 или iPod touch пето поколение.

Maps flyover и навигация завой-по-завой: минимум iPhone 4S, iPad 2 или iPod touch пето поколение.

И това не е всичко

iOS 7 ще дойде с още много непознати новости, но очаквани новости, включително за приложенията Mail, Compass, Weather и др.

Macworld.com

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X