Софтуер

Официално стартира Taxistars – българска уеб система за такси компании и потребители

Computer World

Тихомир Иванов

Днес официално стартира Taxistars (Таксистарс) – българска уеб-базирана система за таксиметрови компании и техните потребители, разработена от OMG Mobile. Един от компонентите на системата е потребителско мобилно приложение за Android и iOS, което може да се брандира и позволява не само поръчката на такси без телефонно обаждане, но и следенето на автомобила в реално време, като също така има система за рейтинг на щофьорите и на клиентите.

Целта на Taxistars „е да предложи на потребителя най-доброто такси в района, в който се намира, без намесата на оператор. В реално време системата позволява връзка между клиент и най-близко намиращия се шофьор“, гласи прессъобщението относно старта на системата.

Taxistars е отворена мрежа от приложения за таксита,

базирана на облачни технологии. „Тя предлага отворена база за устойчиво развитие и възможност да развивате собствената си марка и да диференцирате предложенията си“, пише в сайта на OMG Mobile.

В мрежата вече са включени няколко мобилни приложения за таксита и 300 автомобила на таксиметрови компании, които работят на територията на София (Yellow Тaxi), Пловдив (Вивант и Перфект такси) и Бургас (Индикар).


Официално стартира Taxistars – българска уеб система за такси компании и потребители

© Computer World, Computerworld.bg

В близките месеци екипът на Taxistars планира да разшири покритието на мрежата, която е отворена за всички таксиметрови компании и партньори, желаещи да предоставят достъп до своите услуги по мобилен път.

Според създателите й, системата е подходяща не само за индивидуални потребители, но и за различни организации, чиито служители често използват таксиметрови услуги за работни цели.

Що се отнася конкретно до потребителското мобилно приложение,

с него клиентът лесно може да види и отбележи моментното си местоположението, както и да зададе начална точка за отпътуване и дестинация. На картата се виждат наличните и свободните таксита, като към всяко има профил на шофьора, съдържащ имена и снимка (ако бъде качена), вида на автомобила и неговия номер. Така потребителят може не само да направи поръчка, но и да си избере шофьора и модела на колата. След като поръчката бъде направена, потребителят може в реално време да проследи движението на таксито.

Потребителското Taxistars приложение предлага различни данни, например за маршрут, шофьори и време за пристигане

Taxistars показва на потребителя кога ще пристигне таксито и какво е местоположението му

В бъдеще информацията за шофьорите ще бъде обогатена чрез въвеждане на автоматичен рейтинг по предварително зададени и постоянно следени критерии, както и чрез отделен потребителски рейтинг. Ще има възможност и за директна обратна връзка за пътуването и други възможности за оценка и контрол на качеството. Така след време клиентите ще могат да поръчват такситата с най-добрите налични шофьори, благодарение на рейтинг системата.

Клиентите също ще имат рейтинг. Сред факторите за него ще са доколко често отменят поръчката за вече повикано такси и доколко често сменят вече повикани таксита/шофьори.

Taxistars предлага информация за шофьора. Потребителят може да смени вече избраният шофьор до 1 минута след правенето на поръчката, но това ще повлияе негативно на неговия рейтинг.

Също така Атанас Шарков от екипа на Taxistars сподели, че работят и по възможности за плащане директно през мобилните приложения.

Сред вече разработените функции в потребителските мобилни приложения са показването на данни за всяко пътуване, като времетраене, изминато разстояние, заплатена сума и начин на плащане. В профилите на потребителите се натрупват данни и за изминалите им пътувания, като така лесно може да се следи колко пътувания са направени през даден месец или от началото на годината и колко общо е заплатено за тях.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X