Софтуер

Yahoo купи приложението Qwiki за създаване на видео

Computer World

Yahoo обяви вчера, че е придобила Qwiki – разработчика на едноименното мобилно приложение за създаване на кратки видеоклипове от готови снимки или други клипове.

Условията по сделката не бяха оповестени, но от Yahoo заявиха, че ще продължат да поддържа приложението, а екипът на фирмата ще се прехвърли в техния офис в Ню Йорк. Екипът на Qwiki също посочи, че приложението ще остане самостоятелно и ще продължи да е достъпно за потребителите.

Също така стана ясно, че Yahoo възнамерява да интегрира Qwiki с други свои услуги и продукти. Все още не са известни конкретните детайли за това, но Yahoo намекна в Twitter, че потребителите може скоро да имат възможност да използват приложението съвместно с Flickr, което е много логичен ход.

Qwiki взема готови снимки и клипове, които потребителите имат на своите iOS устройства, и ги свързва, за да създаде тратко видео с гладка смяна на кадрите и музикален фон. Софтуерът може да се използва както в ръчен режим, така и в автоматичен, при който сам създава видеото, а после позволява на потребителя да редактира и да добавя ефекти. В автоматичния режим приложението дори само определя кои снимки и/или клипове са свързани и е подходящо да бъдат обединени в едно видео и също така само избира каква музика да сложи за фон. Някои елементи на крайния продукт, като музиката, филтрите и филмовите надписи, могат да бъдат променяни ръчно впоследствие. Също така кадрите могат да бъдат реаранжирани, а отделни снимки или клипове, които са влезли в крайното видео, могат да бъдат и премахвани.

Клиповете, направени с Qwiki, могат да бъдат споделяни във Facebook и Twitter, както и по имейл и SMS, или пък да бъдат помествани в блогове и страници на уеб сайтове.

Понастоящем приложението е налично само в App Store и няма версии за други операционни системи освен за iOS.

Qwiki се различава от нашумелите напоследък видеоприложения Vine на Twitter и Instagram на Facebook по това, че не може да заснема клипове, а само да създава видео на базата на вече заснети кадри.

IDG News Service Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X