Софтуер

Instagram вече поддържа и видео

Computer World

Instagram вече поддържа и видео. Новината обяви Марк Зъкърбърг, CEO на Facebook, по време на пресконференция на 20 юни в централата на компанията в Менло Парк, Калифорния. Тази възможност позволява на потребителите да използват Instagram, за да записват кратки видеоклипове с продължителност между три и 15 сек.

Новата функция вече е налична във версиите на мобилното приложение за iOS и Android. Тя дебютира заедно с 13 нови филтъра и, точно както е със снимките, всеки клип може да бъде директно споделян в социални мрежи. Има обаче една специфика в Instagram за iOS – само това издание засега предлага нов режим със стабилизация на изображението, наречен Cinema.

Едва започваме с този продукт“, заяви Зъкърбърг, а главният изпълнителен директор и CEO на Instagram Кевин Систром добави, че „това е същият Instagram, който всички познаваме и обичаме, но се движи“.

Поддръжката на видео е един изцяло нов начин за привличане на нови и задържане на съществуващи потребители на една услуга, която стана още по-популярна, след като Facebook я придоби през 2012 г. Сега от Instagram твърдят, че имат 130 млн. активни потребители месечно. Дори се смята, че някои хора вече предпочитат Instagram пред Facebook. „Смятаме, че някои от нашите потребители са намалили употребата си на Facebook за сметка на други продукти и услуги, като Instagram, заявиха от Facebook в своя годишен отчет за 2012 г.

Продължаващите инвестиции в Instagram показват, че мобилните технологии стават все по-важни за Facebook. „Вярваме, че мобилната употреба на Facebook е критична за ръста на броя на потребителите и на тяхната ангажираност в дългосрочен план и съответно ние приоритизираме развитието на мобилни продукти“, гласи още отчетът за миналата година.

Същевременно обаче от документа става ясно, че Facebook засега няма директни приходи от Instagram, а придобиването на услугата беше солено – $1 млрд.

В допълнение трябва да се отбележи, че

добавянето на видео към Instagram е отговор и на Vine,

 мобилно приложение за заснемане и споделяне на кратки клипове, което Twitter пусна през януари.

Според анализатора от Ovum Идън Золър, е учудващо, че Facebook не е добавила видеовъзможности към Instagram по-рано. „Няма съмнение, че Twitter бързо ще обнови Vine и това може да подкопае усилията на Facebook с видеото в Instagram, коментира той.

Има няколко значителни технически разлики между Vine и Instagram. Първо, клиповете в Instagram не се повтарят автоматично. Второ, с Instagram потребителите могат да правят по-дълги клипове. И трето, Instagram предлага повече функции за редактиране.


Instagram вече поддържа и видео

© Computer World, Computerworld.bg

Въпреки няколкото технически предимства на услугата на Facebook, за нея има и едно основно притеснение – дали видеата ще се впишат добре в „инстантната“ среда на Instagram, без да нарушат гладкия информационен поток в услугата. А и системата на Instagram е изградена върху три принципа – да трансформира посредствените мобилни снимки в кадри с професионален нюанс, да позволи на потребителите да споделят заснетото с други хора в различни социални мрежи и да ускори процеса по качване на файлове.

IDG News Service Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X