Софтуер

Firefox OS ще се появи и в смартфони от висок клас

Computer World

Мобилната операционна система Firefox OS няма да се предлага само с евтини смартфони, а ще се появи и във високия клас, заяви Ли Гонг, старши вицепрезидент в Mozilla за мобилните устройства, в интервю по време на Global Mobile Internet Conference.

Очаква се Sony да пусне един от скъпите Firefox OS смартфони. Sony е известна с качеството и с потребителското изживяване. Затова тя се цели много много високо“, каза Ли Гонг, като добави, че в момента двете компании обсъждат конкретното устройство.

Пазарният си дебют Firefox OS обаче ще направи първо със смартфони от нисък клас на редица развиващи се пазари в Европа и Южна Америка през юли.

Устройствата от нисък клас са добра точка за навлизане на пазара, но това не означава, че не можем да се придвижим нагоре и че не искаме да го направим. Определено искаме да се придвижим нагоре, но изграждането на екосистема изисква време“, каза Ли Гонг.

Освен със Sony, Mozilla е в контакт и с други вендори за производството на смартфони от висок клас с Firefox OS, сподели Ли Гонг. Компанията работи с LG, ZTE, Huawei и Alcatel по създаването на смартфони. В допълнение 18 телекома искат да предлагат устройства с тази ОС, според Ли Гонг.

Първите два Firefox OS смартфона - Keon и Peak - са от нисък клас, но Mozilla обещава да са с висока производителност

Досегашната подкрепа кара екипа на Mozilla да смята, че може да се превърне в третата най-разпространена мобилна операционна система в глобален план. „Мога да ви кажа, че ще има трета мобилна ОС и това ще сме ние – каза Ли Гонг. – Защо ние? Защото сме единствената компания с чист подход. Ние сме напълно отворени. Не само отворен код, ами и отворен процес. Без цена, без нищо.“

Google също маркетира Android като система с отворен код, но разработването й се случва на закрито и новите версии продължават да достигат късно до телекомите и хардуерните производители, изтъкна Ли Гонг. Освен това тези играчи в индустрията могат само леко да изменят Android, добави той. „На тях може и да им харесва, може и да не им харесва. Но трябва да го приемат.

Хората ни харесват, защото сме напълно прозрачни. Всички продукти, всички пътни карти, доставките, наборите от функционалности, бъговете, поправките, всичко е отворено. Всеки може да дойде и да види накъде върви системата“, заяви Ли Гонг.

Анализаторите обаче изпитват съмнения относно успеха на Firefox OS поради късния й дебют. Освен това в същото време на пазара ще се опитват да се установят и други мобилни операционни системи, като Ubuntu, Tizen и Sailfish.

Но Ли Гонг вярва, че инерцията на Firefox OS ще е по-силна заради големия брой партньори и заради факта, че операционната система е базирана на популярния HTML5, което означава, че разработчиците лесно ще могат да изграждат приложения за нея. Също така Mozilla обещава първите Firefox OS смартфони да имат производителност, близка до високия клас, но на по-ниска цена.

IDG News Service Пекин

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X