Софтуер

Adobe обнови Creative Cloud и обяви края на Creative Suite

Computer World

Това, че новият пакет се нарича Creative Cloud не значи, че всичкият софтуер в него е облаченAdobe обяви в началото на Max 2013 Creativity Conference драстични, но не и много изненадващи промени, свързани със софтуерния пакет Creative Suite (CS), както и с разширения облачен пакет Creative Cloud (CC). Компанията анонсира, че не планира да издава нови версии на десктоп пакета и на отделните приложения в него, тъй като ще се фокусира изцяло върху Creative Cloud, който дебютира официално през май 2012 г. Нови версии на всички CC приложения ще излязат в средата на юни тази година.

Преди 10 г. Adobe реши да обедини отделните си креативни приложения в един пакет, правейки ги оперативно съвместими, а сега прави нова стъпка в развитието си, като решава да предлага този софтуер само в облака. Съществуващата поддръжка на дебютиралия досега CS софтуер обаче ще продължи нормално, а CS6 и отделните приложения от пакета остават в продажба.

„Това е решението на нашата компания – да се съсредоточи върху Creative Cloud – и то е невероятно важно. Това е дори по-голямо от решението да създадем Creative Suite преди години“, заяви Скот Морис, старши маркетинг директор в Adobe.

Решението е както голямо, така и противоречиво, затова и в Adobe очакват известно съпротивление от страна на потребителите, макар че казват, че коментарите за стратегията им за Creative Cloud като цяло са добри. В компанията смятат, че в крайна сметка клиентите им масово ще приемат да работят с Creative Cloud – точно както са приели и Creative Suite преди години, защото са осъзнали предимствата му.

Потребителите не би трябвало да се плашат от Creative Cloud,

тъй като на практика те ще използват същите приложения, които са използвали досега, при това по същия начин – това, че новият пакет се нарича Creative Cloud не значи, че всичкият софтуер в него е облачен. Всъщност, потребителите ще си плащат за абонамент за определен период от време, след което ще свалят и инсталират на компютрите си приложенията.

Новата версия на облачния пакет

ще позволи на потребителите да съхраняват, синхронизират и споделят файлове, ако използват Mac OS, Windows, iOS или Android, както и Behance – сайт, подобен на социална мрежа за творци, който Adobe придоби миналата година. Behance позволява на потребителите да демонстрират работата си в най-различни сфери на изкуството, както и да създават контакти, да търсят или предлагат работа, да коментират и пр.

От юни потребителите ще могат да официално да използват и всички обновени CC приложения (а не CS, както бе досега), като Photoshop CC, InDesign CC, Illustrator CC, Dreamweaver CC и Premiere Pro CC.

При едно от приложенията – Lightroom – обаче има една разлика. Единствено то ще се предлага както като софтуер с абонамент, така и като софтуер, който може да се закупи по стандартния начин – както досега. Причината за това е, че в Adobe правят разлика между потребителите, които използват техния креативен софтуер в работата си и тези, които го използват предимно за лични нужди и забавление. „Lightroom е особен, защото попада в средата – каза Морис. – Много потребители използват Lightroom [за лични нужди], но той се използва и от професионални фотографи. Затова третираме софтуера по двата начина.“

Компанията заяви, че ще се опита да улесни прехода към Creative Cloud чрез

атрактивни ценови планове и промоции

за индивидуални членове, екипи и корпоративни клиенти“.

Според настоящите официални цени, месечният абонамент за индивидуални лица за една година е £38,12 (без ДДС), а за съществуващите потребители на пакетите от CS3 до CS5.5 месечната такса за първата година ще е £22,22 (без ДДС). Учениците, студентите и преподавателите шък ще получат достъп до CC срещу £15,88 (без ДДС) на месец. За някои индивидуални клиенти, включително тези, които понастоящем използват CS6, цената е £13,53 (без ДДС) месечно.

Версията на Creative Cloud за екипи включва всичко, което предлага изданието за индивидуални лица, както и централизирано администриране и 100 GB място за съхранение онлайн. Стандартната екипна цена на облачния пакет е £53,20 на потребител на месец, ако абонаментът е за една година. Съществуващите клиенти, които притежават екипни лицензи за CS3 или по-нова версия, ще получат достъп до CC срещу £38,12 на потребител месечно за първата година, ако се абонират до края на август 2013 г.

За корпоративни клиенти и държавни и образователни институции пък има специални програми.

От Adobe също така споделиха, че Creative Cloud вече има над половин милион потребители, които си плащат за облачния софтуер, както и други 1,5 млн. потребители, които го използват безплатно.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X