Софтуер

Facebook обяви набор от приложения за Android - ДОПЪЛНЕНА

Computer World

Facebook обяви нов набор от мобилни приложения за Android, наречен Home, който осигурява бърз достъп до услугите на социалната мрежа. С него компанията цели да подобри потребителското изживяване през мобилни устройства.

Home представлява софтуерен пакет, който потребителите могат да свалят на своите Android устройства, първоначално само смартфони, за да имат по-бърз достъп до съдържанието във Facebook и до възможностите за общуване с приятели в социалната мрежа.

Въпреки че Home променя начина, по който изглежда Android, не става въпрос за Facebook версия на операционната система, а за набор от приложения. „Не е необходимо да променяте Android, за да направите това“, заяви Марк Зъкърбърг, CEO на Facebook, на 4 април по време на представянето на софтуера в централата на компанията в Менло Парк, Калифорния.

Ще можете да превърнете своя Android телефон в страхотно и просто социално устройство“, каза още Зъкърбърг.

Инсталирането на приложенията стартира нов потребителски интерфейс в Android, който поставя на централно място приятелите на потребителя и съдържанието, което споделят. Всичко това не е скрито зад някоя иконка, а се вижда директно на началния екран, наречен Cover Feed. Това е първото нещо, което ще вижда всеки потребител с Home на устройството си.

Когато има ново съдържание, насочено към потребител с Home, например, ако някой е споделил нещо в профилната му страница, този потребител получава известие в Cover Feed, където се вижда и профилната снимка на приятеля, споделил съдържанието. Известията могат да бъдат отваряни чрез почукване или да бъдат скривани чрез плъзгане с пръст.

В Home има силен акцент и върху общуването. Софтуерът включва функция, наречена Chat Heads. С нея, когато един потребител получи съобщение във Facebook, докато в същото време използва друго мобилно приложение, лицето на потребителя, изпратил съобщението, се появява в малък кръг на екрана. Така реципиентът може да чукне върху този кръг и веднага да прочете съобщението.

В допълнение Марк Зъкърбърг отрече слуховете, че Facebook работи по свой смартфон и операционна система. „Не правим телефон, нито операционна система“, каза той.

Home ще може да се сваля от Google Play от 12 април нататък, но първоначално само в САЩ. Няколко месеца по-късно софтуерът ще стане наличен и за Android таблети.

В момента Facebook работи с производители на смартфони, за да може някои модели да излизат на пазара с преинсталиран Home. Първото такова устройство ще е HTC First.

Зъкърбърг добави, че целта им е да направят Home „наличен на колкото се може повече различни устройства“, въпреки че iOS е по-малко отворена и по-контролирана операционна система, отколкото Android.

Android е най-широко използваната мобилна операционна система в глобален план. Близо 60% от доставяните смартфони по света през 2012 г. са били с Android, според Analysys Mason.

Все още не е ясно как Facebook смята да печели от Home. Засега се знае, че софтуерът ще дебютира без реклами, но „от един момент нататък ще има“, каза Зъкърбърг.

Все още рекламодателите във Facebook се прехвърлят по-бавно към мобилните устройства, отколкото потребителите. За свидетелства фактът, че по последни данни мобилната реклама генерира едва 23% от всички приходи от реклама на Facebook.

Въпреки това Зъкърбърг твърди, че в 20% от времето, в което използват мобилен телефон, потребителите са във Facebook.

Освен това през януари тази година от социалната мрежа съобщиха, че за пръв път броят на дневните мобилни потребители надвишава броя на дневните потребители на Facebook през компютър. Тези данни се отнасят за последното тримесечие на 2012 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X