Софтуер

LG придоби webOS и инженерния екип на системата

Computer World

webOSLG Electronics се е съгласила да придобие от Hewlett-Packard първичния код на webOS, както и инженерния екип на операционната система и други активи. Южнокорейската компания също така ще лицензира патенти на HP, свързани с webOS и с облачни технологии.

Финансовите аспекти на сделката не са известни, но бе обявено, че LG ще използва операционната система в своите нови смарт телевизори, за да разшири техните уеб възможности. Като част от сделката LG ще ръководи проектите с отворен код Open webOS и Enyo, но HP ще запази собствеността си върху всички облачни активи на компанията Palm, заедно с която придоби webOS през 2010 г., включително сорс кода, служителите, инфраструктурата и договорите. HP също така ще продължи да осигурява поддръжка за потребителите на Palm.

Инженерният екип на webOS, за който не е известно колко души включва, ще продължи работата си в лабораториите на LG в Силициевата долина. Той е важна част от сделката за LG, заяви Сам Чанг, вицепрезидент и генерален мениджър за иновациите и смарт телевизорите в компанията.

Но LG е решила в полза на придобиването и заради самия софтуер, който има силни възможности за многозадачност и добър потребителски интерфейс, добави Чанг.

Все още обаче не е ясно как точно LG ще използва webOS. „Очакваме да демонстрираме продукти много бързо, но не ми е навик предварително да обявявам неща пред конкуренцията“, каза Чанг, добавяйки, че LG ще продължи да предлага телевизори, базирани на софтуера Google TV, който „предоставя страхотно изживяване на потребителите, търсещи изживяване, базирано силно на търсенето“.

HP така и не успя да доразвие успеха на Palm в сферата на мобилните технологии. HP използва софтуера единствено в неуспешния таблет TouchPad, който дебютира в средата на 2011 г. А сега компанията се е насочила към Android и на 24 февруари тази година обяви първия си таблет с тази ОС – Slate 7, чиято цена е $169.

IDG News Service Вашингтон

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X