Софтуер

Fedora и openSUSE заменят Oracle MySQL с MariaDB

Computer World

Промяната не се очаква да създаде сериозни усложнения за администраторите, тъй като MariaDB, която е базирана на MySQL, предлага силна кроссъвместимост с версията на OracleДве от най-популярните операционни системи, базирани на Linux – Fedora и openSUSE ще спрат да използват Oracle MySQL в полза на MariaDB.

Във Fedora миграцията ще стане при версия 19, която ще е и последната, поддържаща MySQL.

При openSUSE пък MariaDB ще стане MySQL имплементация по подразбиране от 12.3 нататък. Това бе обявено от SUSE Linux инженера Михал Хрусецки.

Според проектното уики на Fedora, решението за промяната от страна на екипа на Fedora е продиктувано, поне отчасти, от несигурното отношение на Oracle към MySQL. Fedora ще има наистина отворена имплементация на MySQL и няма да зависи от това, което Oracle реши да прави с MySQL в бъдеще“, гласи публикацията.

Екипът на Fedora твърди, че MariaDB е не само по-сигурна по отношение на визията за развитие, но и „по-бърза в някои случаи“ и има и други малки предимства пред продукта на Oracle. В допълнение промяната не се очаква да създаде сериозни усложнения за администраторите, тъй като MariaDB, която е базирана на MySQL, предлага силна кроссъвместимост с версията на Oracle.

Михал Хрусецки също отбеляза, че новата база данни ще донесе нови ползи, при това без недостатъците на MySQL на Oracle. „Не казвам, че съм недоволен от Oracle MySQL, знам, че там има много хора, които вършат страхотна работа, движейки MySQL напред, но вярвам, че новата база данни по подразбиране ще донесе повече плюсове на потребителите ни без неприятни странични ефекти. И тъй като вярваме в правото на избор, ще можете да изберете Oracle MySQL пред MariaDB. Какво решите“, заяви той.

Джей Лиман, старши анализатор в 451 Research, смята, че миграцията е вероятно да има значителен негативен ефект върху бъдещето на Oracle MySQL, въпреки че едва ли компанията скоро ще излезе от пазара. „Дистрибуциите Fedora и OpenSUSE обикновено утъпкват пътя за своите платени Linux братовчеди Red Hat Enterprise Linux и SUSE Linux Enterprise Server. Така че очаквам с времето да видим и други Linux дистрибуции и общества от разработчици да последват този пример, но все още MySQL има силна база от клиенти, която няма да си отиде, включително клиентите, които са лоялни към Oracle, коментира той за Network World.

Според The H Online, освен тази промяна има и няколко други, които са приети от Fedora Engineering Steering Committee. Те са за интеграция на технологията за управление на екрани KDE KScreen и за обновление, което ще даде сигурност, че мрежовите интерфейси имат предсказуеми имена за по-лесна администрация.

Network World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X