Софтуер

И GM отваря автомобилите си за външни разработчици

Computer World

След като Ford обяви на CES 2013 в Лас Вегас, че е първият автомобилен производител, който ще отвори платформата си за инфозабавление в автомобили за разработчици на приложения от трети страни, General Motors (GM) също направи такъв анонс.

Планът на GM е да предложи на разработчиците пакет за софтуерен развой (SDK) чрез своя портал уеб портал developer.gm.com. Този портал позволява на разработчици да работят заедно с GM, за да проектират, тестват и доставят интегрирани автомобилни приложения за новите системи за инфозабавление на компанията. Точно като развойния портал на Ford, този на General Motors също ще даде на разработчиците достъп и до форум.

За разлика обаче от програмата за разработчици на Ford, която ще се фокусира върху мобилни приложения, съвместими с платформата AppLink на Ford, в GM се надяват, че тяхната приложна среда ще включва приложения от нов тип. „Ще има категория с приложения, които ще бъдат уникални за автомобилите ни и много различни от това, което хората използват днес в смартфоните или таблетите си – заяви Фил Ейбрам, главен директор за инфозабавлението в GM. – Не става дума просто за това да вземем мобилни приложения и да ги направим функционални в една кола, както повечето автомобилни компании правят в някаква форма сега. Вместо това GM може да одобри приложения, които са свързани с притежанието на автомобил. Например, потребителите ще могат да избират да свалят приложения, които им помагат да шофират по-безопасно или с по-малък разход на гориво, като така вероятно намаляват разходите за притежание на автомобил.“

С други думи, в GM се надяват, че разработчиците ще създават приложения специално за системите за инфозабавление в автомобилите им, а не мобилни приложения, които просто са съвместими.

Новите системи за инфозабавление на GM ще дебютират в някои нови модели автомобили това лято. Те могат да бъдат персонализирани и включват вградени партньорски приложения, като TuneIn, iHeartRadio, Slacker и The Weather Channel.

PC World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X