Софтуер

6 устройства с BlackBerry 10 очакваме тази година

Computer World

На 30 януари RIM ще пусне първите два смартфона с BB10 – един с физическа клавиатура и друг със сензорен екран, а по-късно ще излязат още четири устройстваИ Research in Motion (RIM) има свой щанд на CES 2013 в Лас Вегас. Тази година акцентът на компанията е върху новата софтуерна платформа BlackBerry 10 (BB10), която ще дебютира официално на 30 януари. Въпреки че от няколко години RIM изостава от Apple и Google и партньорите й за Android, канадската компания отново привлича вниманието с BlackBerry 10.

Много хора гледат на новата платформа като на последния шанс за спасение на RIM. Преди компанията беше номер едно на пазара на смартфони в САЩ, а сега държи едва 7,3%, според comScore. Настоящият пазарен дял на RIM в САЩ е с 9,3 процентови пункта по-малък, отколкото през ноември 2011 г. когато делът й бе 16,6%, по данни на comScore. Освен това от агенцията за проучвания изтъкнаха през декември 2012 г., че за пръв път в историята си компанията е загубила 1 млн. потребители само за едно тримесечие.

Но тъмния период на RIM може скоро да бъде минало, ако BlackBerry 10 пожъне успех. Все още не е ясно кога точно ще бъдат налични първите BlackBerry устройства, колко ще струват и кои оператори ще ги предлагат, но всичко това би трябвало да стане известно на 30 януари.

Дотогава, ето пет важни неща, които компанията е обявила досега за платформата:

6 устройства за 2013 г.

Вече знаем, че на 30 януари RIM ще пусне първите два смартфона с BB10 един с физическа клавиатура и друг със сензорен екран. По-късно през годината ще излязат още четири устройства с платформата, писаха от Fierce Wireless след разговор с главния маркетинг директор на RIM Франк Бълбен на CES 2013. Засега обаче нищо не се знае за тези устройства.

Какво може BlackBerry 10

BlackBerry 10 е значителен напредък спрямо досегашните издания на BlackBerry.

Новата платформа е по-центрирана върху сензорните операции и е базирана на съществуващата BlackBerry инфраструктура и на технологията QNX, придобита от RIM през 2010 г.

BB10 има интерфейс, наречен Flow, който е подобен на този в WebOS. Той позволява бързо превключване между приложения.

BlackBerry 10 ще включва и универсална входяща кутия, наречена BlackBerry Hub, която съхранява имейли, SMS, BBM-и и новости от социални мрежи.

Също така платформата включва оптимизиран за HTML 5 браузър, адаптивна виртуална клавиатура, която се наглася според стила на писане на потребителя, прогнозно предлагане на думи при писане и убоно за използване приложение за камерата.

Усилено тестване в телекомите

RIM обяви през октомври, че 50 мобилни оператора по света тестват BlackBerry 10. Сега този брой вече е 150, заяви за Forbes Джеф Гадуей, старши мениджър за маркетинга на платформата. В допълнение през декември от компанията споделиха, че 120 големи организации също тестват платформата за големи внедрявания като част от програмата BlackBerry 10 Technical Preview.

Операторите в САЩ

Все още няма официални анонси от операторите в САЩ относно BlackBerry 10, но AT&T, T-Mobile и Verizon заявиха за Reuters по време на CES 2013, че ще предлагат устройства с новата платформа. Не е ясно обаче дали и трите ще излязат с такива оферти веднага след дебюта на BB10, или ще изчакат известно време.

Приложенията

RIM заяви за Fierce Wireless, че за 30 януари ще разполага с около 70 000 готови приложения за BlackBerry 10, както и че приблизително 90% от водещите 600 приложения на големите пазари ще са налични и за платформата.

Ако BB10 наистина стартира със 70 000 приложения, това ще е впечатляваща цифра за един дебют, но все пак по-малка от наличните сега около 100 000 приложения в BlackBerry App World.

PC World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X