Софтуер

Windows 8 ще има силно присъствие на CES 2013 въпреки отсъствието на Microsoft

Computer World

Много хардуерни производители ще покажат на CES 2013 нови Windows 8 устройства и периферияТази година Microsoft няма да има собствен щанд на технологичното изложение CES 2013, но въпреки това присъствието на продуктите на компанията ще бъде забележително. Посетителите неизбежно многократно ще се натъкват на Windows 8 таблети, PC-та, лаптопи и хибридни устройства, както и съответна периферия по време на шоуто, което ще се проведе между 8 и 11 януари в Лас Вегас.

На последните няколко CES събития лаптопите и настолните компютри бяха постепенно засенчени от устройства, като умни телевизори и други звързани устройства. Но тази година, заради появата на Windows 8, различните видове компютри, сред които много нови хибриди, отново ще станат важна атракция.

Няколко големи производители на компютри вече официално обявиха нови лаптопи, които ще дебютират на CES 2013.

На 2 януари Samsung анонсира, че на изложението ще пусне на пазара лаптопите Series 7 Chronos и Series 7 Ultra, които са с батерии, издържащи до 11 часа, и обещават със 150% по-бързо уеб браузване и използване на приложения.

LG също обави, че ще покаже за пръв път свои Windows 8 компютри, включително хибридния лаптоп LG Tab-Book H160, който е с 11,6-инчов сензорен дисплей и плъзгаща се QWERTY клавиатура.

Стана ясно и че Lenovo ще направи интересни анонси, но все още не можем да ви кажем какви точно.

Asus и Intel сещо се очаква да привлекат вниманието с компютри, които могат да бъдат управлявани с гласови компанди и жестове на ръцете. Asus интегрира технологията за разпознаване на жестове на ръце на Leap Motion в свои лаптопи от висок клас. Тази технология може да проследява движенията на двете ръце и на всички пръсти със скорост от 290 кадъра в секунда, дори и те да са на много малки разстояния – до 1/100 от милиметъра, според статия на Venture Beats.

Самите Leap Motion също ще имат самостоятелно присъствие на CES 2013, за да покаже своето периферно устройство за проследяване на движение, което е голямо колкото пакетче дъвки и е съвместимо с Windows 8 устройства.

Също така много хора очакват да видят и функцията за управление на устройства посредством гласови команди на Intel, която вече е вградена в някои устройства. Миналата година компанията сключи сделка с компанията за гласово разпознаване Nuance, за да работи по оптимизацията на компютри за гласов контрол.

Разбира се, няма как да подминем и таблетите, които на CES 2012 бяха голям хит. Сега обаче Windows 8 също влиза в играта с доста нови модели, базирани на операционната система и на архитектура на Intel и вероятно ARM.

Наред с Windows 8 устройствата на CES 2013 ще има и много периферия, свързана с новата ОС, като специални клавиатури, тъчпадове и сензорни монитори. Например, знае се, че Samsung ще покаже 24-инчов Series 7 SC770 монитор, който поддържа пръстови жестове и е оптимизиран за Windows 8. На изложението ще има и по-интересни периферни устройства, свързани с Windows 8, като Tobii Rex, което следи движението на очите и така позволява на потребителя само с поглед да приближава и отдалечава, да скролва и да избира обекти.

PC World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X