Софтуер

Canonical официално обяви мобилна Ubuntu

Computer World

Canonical официално обяви нова, мобилна версия на операционната си система Ubuntu. Компанията не спомена никакви партньорства с телекоми или производители на смартфони, но въпреки това основателят й Марк Шътълуорт заяви, че потребителите могат да очакват първите Ubuntu смартфони в края на 2013 г. или в началото на 2014 г.

Мобилната Ubuntu ще позволява на определени мобилни устройства да се свързват с монитор, мишка и клавиатура, за да се превърнат в основата на десктоп конфигурация

Това не е първият опит на Canonical да навлезе в сфери, различни от компютрите и сървърите. Само преди около година, например, компанията обяви операционната система Ubuntu TV, която може да работи в модерни телевизори.

Що се отнася до компютрите, Ubuntu понастоящем се използва на над 20 млн. такива машини, смятат в Canonical.

С обявяването и на мобилна ОС компанията вече твърди, че предлага Ubuntu операционни системи за целия дом или офис – от компютрите през смартфоните до телевизорите.

Както Android, мобилната версия на Ubuntu е базирана на Linux, но за разлика от Android, Ubuntu не изисква Java Virtual Machine (JVM). Тази разлика би трябвало да ускори производителността на мобилната ОС на Canonical спрямо тази на Google, твърдят от компанията.

Canonical обещава да не допуска и една основна слабост на Android – фрагментацията, при която хардуерните производители предлагат различни, преработени версии на системата, които не винаги биват обновявани или ако бъдат, актуализациите често идват бавно. От Canonical казват, че ще поддържат кодовата база на мобилната Ubuntu за множество мобилни платформи. Те вече са изградили набор от рамки, които позволяват на други компании да внасят свои собствени приложения, стилистични решения и съдържание в операционната система. Въпреки тези промени обаче основата на мобилната ОС ще остава непроменена за всички устройства, което е добра вест не само за потребителите, но и за разработчиците на приложения.

С Ubuntu Canonical „се опитва да открие златната среда между суперзаключения проприетарен подход и подходът „всичко става“, който е уязвим за фрагментация“, коментира Шътълуорт в интервю за IDG News Service.

Също така, разработвайки мобилната ОС, в Canonical са се постарали Ubuntu да поддържа всички драйвери, написани за Android. Така смартфоните с Android биха могли да работят и с Ubuntu. „Искахме да намалим разходите за силициевите компании и производителите на оригинално оборудване, с които искаме да експериментираме с Ubuntu, добави Шътълуорт.

Операционната система е съвместима и с много от Android пакетите за платформена поддръжка (BSP), така че е готова да работи и с много от съществуващите мобилни чипсетове, които понастоящем работят с Android. Ubuntu може да се инсталира на смартфони с x86 или ARM процесори.

В допълнение мобилната Ubuntu ще позволява на определени мобилни устройства да се свързват с монитор, мишка и клавиатура, за да се превърнат в основата на десктоп конфигурация.

Canonical ще демонстрира новата ОС на CES (Consumer Electronics Show), което ще се проведе следващата седмица в Лас Вегас.

IDG News Service Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X