Софтуер

Анализатори: Подхождайте с внимание към SaaS ERP

Computer World

Най-важното нещо, което една компания трябва да направи, ако избере SaaS ERP система, е да прегледа договора с доставчика много внимателно и да бъде сигурна, че са взети предвид всички възможни притесненияСофтуерът за планиране на корпоративни ресурси (ERP) може да бъде главоболие за бизнеса. За внедри такова решение, една организация трябва да прескочи доста висока летва както във финансово отношение, така и по отношение на скъпите ИТ експерти, които да поддържат системата. Логично, внедряването на ERP решение по модела на софтуер като услуга (SaaS) изглежда като перфектния начин за смекчаване на тези проблеми, но преди да бъде направена стъпка в тази насока има много неща, които трябва да се вземат предвид, според индустриални анализатори.

Според Андрю Дейли, управляващ директор в калифорнийската фирма MGI Research, има определени случаи, в които SaaS моделът може да е подходящ, но е необходимо специално внимание. „Ако се нуждаете от такава система много бързо, едно SaaS решение може да бъде атрактивен модел. Инвестирате в него, но плащате по различен начин“, казва той.

Дейли смята, че организациите понякога могат да видят само незабавните спестявания, които ще постигнат с една SaaS ERP система. Но той обръща внимание, че „няма данни, които да казват, че SaaS моделът е по-евтин от решенията за локално инсталиране (on-premise). Ако си направите модел на разходите за 5 г., ще видите, че разходите накрая ще се окажат приблизително същите.“

Алексей Осинцев, анализатор в канадската компания Technology Evaluation Centres Inc., е съгласен с Дейли. „Процедурите за съкращаване на разходите обикновено следва тази логика“, казва той. Фирмите често биват съблазнявани от SaaS модела, защото той „сериозно намалява разходите за ИТ“. Но организациите трябва да са наясно и с ограниченията в своя сектор. „Има законодателство, което не позволява на компаниите да използват софуер, който не е инсталиран в страната или при който те не „притежават“ данните“, подчертава анализаторът.

Осинцев също така смята, че фирмите трябва да са внимателни за това доколко могат да настроят ERP системата според специфичните си нужди и желания, ако тя се предоставя по SaaS модела. „Ако са необходими някакви модификации, това все още е отворен въпрос при облачните приложения“, казва той.

Дейли също обръща внимание на този аспект. „Има ползи, които идват със SaaS решенията“, признава той, но добавя, че с този модел „нямате контрол върху процеса на ъпгрейд“. Понякога дори новите версии идват „насила“ и като цяло клиентът има по-малко контрол върху софтуера, твърди Дейли. „Когато излезе някоя нова функционалност, вие я получавате, без значение дали я искате, или не“, казва той. Това може да бъде проблем, ако въпросната функционалност забавя някой бизнес процес или значително променя потребителския интерфейс.

Според Осинцев, много от тези проблеми могат да бъдат адресирани, ако клиентът има изчерпателен договор с ERP доставчика. „Знам за някои случаи, в които софтуерни вендори не връщат данните на клиентите, когато договорите им изтекат“, предупреждава той. Така че най-важното нещо, което една компания трябва да направи, ако избере ERP система като услуга, е да прегледа договора много внимателно и да бъде сигурна, че са взети предвид всички възможни притеснения. Възстановяването на данни, споразуменията за ниво на услугата и обновяването трябва да са подробно описани във всички договори, подчертава Осинцев.

ITWorldCanada.com

Изображение: www.sxc.hu

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X