Софтуер

AWS обяви хранилище за данни в облака, което “променя играта”

Computer World

Amazon Web Services тази година проведе първото издание на конференцията AWS re:InventГлавата на Amazon Web Services (AWS) Анди Джаси обяви на първото издание на конференцията AWS re:Invent в Лас Вегас, че AWS ще предлага собствено хранилище за данни като услуга, наречено Amazon Redshift. Той добави, че много клиенти на компанията са искали такава облачна услуга.

"Помислихме си как ли би изглеждало едно хранилище за данни, ако го направим в стила на AWS - каза Джаси. - Ами, трябва да е много лесно за използване, на самообслужване, да може да се мащабира в големи граници. Не бихме искали никой да плаща предварително, ако не иска. Клиентът може да го ползва, ако го хареса. Трябва да много бързо и да не е скъпо.” Той добави и че Amazon Redshift работи със съществуващите инструменти за бизнес анализи при клиентите.

Организациите могат да достъпват два вида нодове в Redshift: 2-терабайтов с две виртуални CPU ядра и 16-терабайтов с 16 виртуални CPU ядра. В един клъстър могат да бъдат обединени до 100 Redshift нода за набори от данни с обем от до 1,6 петабайта.

Цените за услугата започват от $0,85 на час за хранилище с капацитет от 2 TB. Организациите могат също така да резервират инстанции, с което цената пада до
$0,228 на час.

Джаси сподели, че AWS е тествала Redshift върху бизнеса с онлайн търговия на Amazon, който по това време е използвал “старо решение за хранилище за данни”, състоящо се от 32 нода,  4,2 TB RAM и 1,6 петабайта дисково пространство, което е струвало на компанията “няколко милиона долара на година”. “Те направиха теста, като взеха 2 млрд. реда данни и шест от най-сложните си заявки и ги пуснаха в Redshift за сравнение с versus тяхното старо решение за хранилище за данни, което използват от поне 7 г. И върху два 16-терабайтови нода TB в Redshift за $3,65 на час - приблизително цената на едно лате, каквото пием много в Сиатъл - и $32 000 на година те успяха да постигнат всички тези заявки поне 10 пъти по-бързо. Така, вместо да харчат So много милиони долари, за Redshift те платиха $32 000 за една година и се оказаха с 10 пъти по-бързи заявки. Това променя играта.”

Amazon Redshift понастоящем е налична за ограничен предварителен преглед, а официално услугата ще стартира “рано през 2013 г.”, каза Джаси.

Computerworld Австралия

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X