Софтуер

Jolla представи операционната система Sailfish, базирана на MeeGo

Computer World

Финландската компания Jolla за пръв път демонстрира публично потребителския интерфейс на операционната система Sailfish, базирана на Mer, официалният "чист" наследник на  MeeGo, и обяви, че тя ще дебютира официално през 2013 г. Това се случи на 21 ноември по време на стартъп конференцията Slush, когато фирмата направи и други два важни анонса – за наличността на Sailfish SDK (пакет за софтуерен развой) и за партньорство с ST-Ericsson.

Sailfish е силно адаптируема и ще поддържа както смартфони и таблети, така и смарт телевизори, устройства за вграждане в автомобили и други устройства, заявиха от Jolla.

Потребителският интерфейс на операционната система е проектиран според най-актуалните потребителски нужди, твърдят от Jolla „С най-модерния мобилен потребителски интерфейс Sailfish предоставя безпроблемна многозадачност – заявиха от компанията. – Потребителите незабавно могат да използват различни приложения едновременно, докато те наистина работят. В допълнение потребителите могат и да си взаимодействат с включените приложения директно през началния екран, например прекратяване на обаждане, паузиране на песен, без да трябва да влязат в самото приложение. Тази мултитаскинг функция подобрява използваемостта и скоростта на употреба до едно напълно ново ниво, невиждано в мобилната индустрия. Потребителският интерфейс включва и много други иновации, като менюто Pulley, което позволява бързо и лесно взаимодействие бърз достъп до обновления на статуси и безпроблемна персонализация на устройството, за да съвпадне със стила и настроението на потребителя.“

В допълнение Jolla обяви и наличието на Sailfish SDK, както и че „ST-Ericsson е готова да поддържа Sailfish в своите платформи NovaThor.

NovaThor за Sailfish

Радваме се да добавим Sailfish към мобилните операционни системи, поддържани от нашите платформи NovaThor ModAp. Поддръжката на Sailfish от самото начало показва колко гъвкаво могат да се адаптират платформите NovaThor на ST-Ericsson към различни мобилни ОС и ние очакваме да видим Sailfish устройства на пазара следващата година“, коментира Питър Оукландър, старши вицепрезидент „Продажби и маркетинг“ в ST-Ericsson.

NovaThor в комбинация със Sailfish ще позволи на вендорите да предоставят висококонкурентни мобилни продукти на пазара – заяви Марк Дилън, CEO на Jolla. – И други играчи от мобилната индустрия са добре дошли да се присъединят и да допринесат към това променящо играта движение.

Също така целим скоро да обявим други партньорства с доставчици на чипсети.“

Sailfish вече поддържа „множество чипсет технологии“, някои от които също бяха демонстрирани на Slush, а в момента се работи и по разширяването на тази поддръжка към всички популярни чипсети.

Когато спомена „това променящо играта движение“, Марк Дилън имаше предвид съюзът Sailfish Alliance, който цели да обедини OEM и ODM производители, чипсет доставчици, оператори, разработчици на приложения и търговци на дребно, за да доставят заедно иновации на пазара.

Що се отнася до Sailfish SDK,

пакетът се състои от Mer Core инструменти, Qt Creator, Jolla UI компоненти, Sailfish UI рамка и Sailfish приложни интерфейси за мобилни устройства. Той е наличен на www.sailfishos.org.

Sailfish е истинска възможност за разработчиците да участват и да изграждат решения със съществуващи проекти с отворен код, като Qt, Mer Core и Linux кърнъла“, посочиха от финландската компания.

Jolla,

базирана в Хелзинки, Финландия, разработва мобилни устройства и отворената ОС Sailfish на базата на проектите с отворен код MeeGo и Mer Core. Компанията има R&D бази в Хелзинки и Тампере и офиси в Хонг Конг и понастоящем установява R&D операции в Китай.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X