Софтуер

IBM спира марката Lotus и готви публична бета на Notes и Domino 9.0 Social Edition

Computer World

Марката Lotus ще бъде заместена от марката IBMIBM ще пусне публичната бета на версия 9.0 на клиента Notes Social Edition и на приложния сървър Domino Social Edition на 14 декември, а официалното издание ще дебютира през първото тримесечие на 2013 г. Софтуерът обаче вече няма да е под марката Lotus.

Това ще е първата бета на Notes и Domino от доста време насам, но заради важността на тази версия компанията се е решила на публична тестова фаза, сподели в блог Ед Брил, директор на управлението на продуктовите линии и ръководител на решенията за сътрудничество в IBM.

С тази бета Notes и Domino ще се присъединят към останалите софтуерни продукти на компанията, които неотдавна също изоставиха марката Lotus за сметка на марката IBM, която е по-силна, каза Брил.

Lotus стана част от IBM, когато компанията придоби Lotus Development Corporation през 1995 г.

Друго интересно нещо около новото издание на Notes и Domino е, че по-рано то всъщност беше познато като 8.5.4, но вече включва толкова много новости, че в IBM са решили, че трябва да бъде отбелязано като 9.0. Догодина компанията все пак ще пусне версия, наречена 8.5.4, но тя ще е с цел поддръжка и няма да включва нищо ново.

Една от новостите позволява на някои Notes приложения да работят без модификация в браузър в Windows PC, ако в браузъра бъде инсталиран специален плъгин. Потребителите не е необходимо да инсталират пълния Notes клиент, за да работи приложението.

Ъпгрейдът идва и с модернизиран потребителски интерфейс, нови функции в имейла и календара, поддръжка на SAML (security assertion markup language), поддръжка на Traveler върху System i сървър и редица подобрения в развойната платформа Xpages.

Новите Notes и Domino Social Edition бяха обявени за пръв път на конференцията Lotusphere 2012 и са в процес на разработка от повече от година, сподели Брил. Първият външен бета код бе пуснат през април тази година, но ограничено.

IDG News Service Лондон

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X