Софтуер

Софтуерно обновление подсказва, че Samsung може скоро да пусне смартфон с Tizen

Владимир Владков

Tizen 2.0- операционната система с отворен код, вече е достъпна в алфа версия заедно с придружаващия я развоен пакет SDK, съобщиха от проекта Tizen тази седмица. Обявяването прави достоверни слуховете, че участникът в проекта Samsung Electronics планира версия на своя смартфон Galaxy S3, работеща с Tizen вместо с Google Android.

Обявяването е насочено към разработчиците, които могат да започнат да създават нови функции и да предоставят обратна връзка за „финалния етап" от разработката на Tizen, обясниха в своя блог от групата за технически насоки на Tizen.

Tizen е Linux базирана операционна система с отворен код и софтуерна платформа, финансирана от Samsung, Intel и други производител. Софтуерът е предназначен за употреба в устройства като смартфони, таблети, нетбуци, автомобилни системи за развлечение и информация, както и в смарт телевизори.

Най-новият вариант на кода показва, че Tizen се доближава все повече до използваем продукт, като се появява две седмици след като Wi-Fi Alliance публикува документ, сертифициращ, че смартфон на Samsung под името „GT-I9300_TIZEN" е преминал тестовете за WiFi съвместимост, показва документ от кеша на Google. GT-i9300 и името на модела, което Samsung дава на смартфоните Galaxy S3, като досега всички те работеха под управление на Android, а това показва, че Samsung може би разработва вариант на Galaxy S3, работещ под Tizen.

Samsung не коментира плановете си за Tizen, а сертификатът на Wi-Fi Alliance бе изменен след първоначалното му публикуване, като сега смартфонът се изписва като GT-I9300Z.

 

 

Алфа версията на Tizen 2.0 предоставя на разработчиците Tizen ядро, драйвери за устройства, междуплатформени (middleware) подсистеми и Web API интерфейси, необходими за създаването на бъдещ съвместим с Tizen софтуер.

Най-новата версия добавя например усъвършенствани HTML5 функции като видео субтитри и надписи, API интерфейс за състоянието на батерията, пишат от техническата група. Мултипроцесният набор Web Runtime, базиран на Webkit2, е добавен, за да предостави по-добра защита и надеждност на Web приложенията, коментират от екипа.

Групата планира да добави допълнителни компоненти през следващите седмици, както и още подобрения на Tizen OS „през идващите месеци" на базата на обратната връзка от разработчиците. Сорс кодът alpha 2.0 последва предварителния вариант на операционната система, обявена през януари.

Анализаторите очакват, че Samsung, един от най-големите поддръжници на проекта, ще пуснат базиран на Tizen смартфон до края на тази година или в началото на следващата. По-вероятно е Samsung да представи Tizen апарат в началото на 2013 г., смята Франциско Джеронимо, директор проучвания в IDC. „Tizen няма да им осигури огромни обеми продажби и Samsung трябва да се фокусира сега върху Galaxy S3, за да се конкурира успешно с iPhone 5", добавя той.

Празничният сезон за покупки в края на годината е един от най-важните за производителите на мобилни телефони като Samsung и Apple. „Samsung трябва да се фокусира върху сегашното си портфолио преди Коледа", каза още Джеронимо.

Първите продукти с Tizen вероятно ще бъдат пуснати в началото на следващата година, смята Джеф Блейбър от CCS Insight. Tizen е стратегическа операционна система за Samsung, каза той. Производителят бързо се превръща в платформена компания и е силно нежелано толкова голям играч да разчита предимно на Google Android, добавя Блейбър.

Но Tizen е дългосрочен проект за Samsung и не би заместил скоро Android, смята още той. „Те няма да изоставят Android за една нощ, а и Tizen все още е доста незряла операционна система."

Samsung трябва да привлече интереса на разработчиците, които да създадат стойностни приложения за Tizen, и трябва да заинтересува мобилните оператори, които да започнат да продават смартфони с новата ОС, добавя Джеронимо. Освен това Tizen е непозната за потребителите. „Повечето оператори в момента се концентрират върху Windows Phone, каза анализаторът от IDC. - Друг проблем е, че Tizen няма да стигне доникъде, ако Samsung е единственият производител на Tizen устройства."

За да заработи Tizen, проектът трябва да бъде ръководен само от един доставчик. Android е добър пример за това, като тя работи само защото Google е голямата сила, която дава насока на проекта.

В същото време Tizen се ръководи от Samsung и Intel, които обаче имат различни интереси, обяснява Джеронимо. - Intel иска да сложи своите чипове в устройства с Tizen, а Samsung ползва чиповете Snapdragon на Qualcomm." Различията между двете компании трябва да бъдат преодолени, ако искат Tizen да успее. „Един производител трябва да задава дневния ред", добавя анализаторът и обяснява, че не познава успешен пример за съвместно разработена от няколко компании мобилна операционна система.

IDG News Service, Амстердам 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X