Софтуер

Гласовото търсене на Google за Android вече поддържа и български

Computer World

Google Voice Search вече поддържа 42 езика и акцентаGoogle разшири с 13 езика възможностите на опцията за гласово търсене в търсачката си за Android. Сред добавените езици е и българският, а останалите са баски, галийски, европейски португалски, исландски, каталонски, норвежки, румънски, словашки, сръбски, унгарски, фински и шведски. Разширението ще позволи на още 100 млн. души да използват гласово търсене, според компанията, която вече предлага тази функция за 42 езика и акцента за устройства с Android.

Google започна да активира поддръжката на допълнителните 13 езика преди няколко дни и ще продължи да работи по това и тази седмица.

Устройствата с Android 2.2 или по-нова версия имат вградени възможности за гласово търсене в търсачката на Google. Потребителите с по-стари издания на мобилната операционна система могат да си изтеглят приложението от Google Play и да го инсталират.

Добавянето на нови езици към Voice Search обикновено изисква събирането на стотици хиляди произношения от доброволци, обясни Бертранд Дамиба, продуктов мениджър в Google. Компанията от години работи в сферата на гласовото разпознаване и опитът й показва, че някои езици са по-трудни за добавяне от други. „Докато езици, като румънския, следват предсказуеми правила за произношение, други, като шведския, изискват да наемем хора с такъв майчин език, които да изговорят хиляди думи за нас“, каза Дамиба. На базата да тези данни Google е създала система за машинно обучение, която може да прогнозира как всички останали шведски думи ще бъдат произнесени. Така колкото повече хора използват гласовото търсене, толкова по-точно става то, твърди Дамиба.

IDG News Service Амстердам

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X