Софтуер

Microsoft обяви публичната бета на Office 2013

Computer World

Стийв Балмър, CEO на Microsoft, по време на представянето на Office 2013Microsoft обяви началото на публичната бета на Office 2013 (или Office 15, както се споменаваше по-рано), както и че отсега нататък облачната версия на офис пакета, която се предоставя като част от Office 365, ще бъде основния фокус в разработването. „Това е първото поколение на Office, където услугата е на първо място“, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Стийв Балмър по време на анонса на 16 юли, добавяйки, че това е първият офис пакет, който компанията е разработила основно като облачен софтуер.

Office 2013 е създаден така, че да работи най-добре с Windows 8, включително с Metro интерфейса, който е оптимизиран за устройства със сензорни екрани. В допълнение пакетът работи по-добре и при употреба на стайлъс, а също така и може да се използва по стандартния начин с мишка и клавиатура. „Това е най-амбициозното издание на Office, което сме правили“, изтъкна Балмър.

Устройствата с Windows RT – версията на Windows 8 за ARM-базирани машини, като таблета Surface – ще се продават с предварително инсталирана версията на Office 2013, която не е облачна. Този пакет ще включва Word, Excel, PowerPoint и OneNote и е наречен

Office Home and Student 2013 RT.

Облачната версия ще се предлага с абонаментни планове, а вариантите за локална инсталация ще се продават с традиционните безсрочни лицензи.

От Microsoft обаче не споделиха ценова информация, както и пълните спецификации на всички различни пакети, но дадоха данни за три облачни варианта, които включват Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher и Access.

Един от тези пакети е

Office 365 Home Premium

и е насочен към индивидуални потребители и семейства. Този план включва 20 GB място за облачно съхранение на файлове чрез услугата Skydrive, както и 60 минути на месец за Skype разговори (които принципно са платени, но в този случай влизат в цената на пакета).

Друг облачен пакет е

Office 365 Small Business Premium,

който е за малки бизнеси. Той предлага е-поща и календар от бизнес клас, както и възможност за уеб конференции. Тази версия е предназначена предимно за организации с до 10 служители, които могат да достъпват приложенията от пакета през до пет различни компютъра, включително Mac.

Третият план, за който бе предоставена информация, е

Office 365 ProPlus,

който е насочен към по-големи компании и идва с допълнителни функции и софтуер, като Lync и InfoPath. Всеки потребител може да използва този пакет през до пет различни компютъра, включително Mac.

В допълнително публикуван документ обаче има още информация за други пакети. Един от тях е

Office 365 Enterprise,

също облачно предложение, което включва Exchange Online, SharePoint Online и Lync Online.

Също така се споменава и

Office Professional Plus 2013,

който е за локална инсталация и идва с Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access, Publisher и Lync.

Принципно новите офис пакети за локална инсталация също ще могат да се възползват от облака по различни начини, взаимодействайки си с онлайн услуги, като SkyDrive. Така потребителите ще могат да запазят един документ в облака на Microsoft и след това да го достъпят през различни устройства.

Когато новият Office стане официално наличен,

компанията ще обнови и Office for Mac 2011.

„С тази актуализация Office for Mac лицензите ще могат да се броят за част от вашите Office 365 Home Premium абонаменти. Също така ще можете да използвате SkyDrive и/или Office 365, за да запазвате и достъпвате всички свои документи от вашия Mac“, посочи говорител на Microsoft.


Все още не е ясно как точно новите Office 365 пакети ще се впишат в схемата на настоящите официални версии на Office 365.

Също така не можем да кажем дали Office 2013 и новите варианти на Office 365 ще бъдат с изравнени възможности, или ще има разлики.

Друго нещо, което от Microsoft не споменаха, е дали планират да пуснат издания на новите приложения от Office 2013 за iOS и Android. Бе обявено обаче, че новата версия на SharePoint ще дойде с естествени приложения за различни платформи, сред които Windows 8, Windows Phone и iOS. „С новите SharePoint мобилни приложения се фокусираме върху предоставянето на тези възможности на широк набор от хора. Ще продължим да разглеждаме всички подходящи платформи на базата на изискванията на клиентите ни“, коментира говорителят.

Microsoft вече предлага версия на OneNote за iOS.

IDG News Service Маями

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X