Софтуер

Adobe обяви края на Flash Player за Android

Computer World

Flash PlayerAdobe обяви, че от 15 август няма да предлага Flash Player за Android през Google Play и няма да поддържа следващата версия 4.1 (Jelly Bean) на мобилната операционна система.

Браузърния плъгин на Flash Player се интегрира тясно с браузъра и мултимедийните подсистеми на устройството (така, както не правят типичните приложения) и това създава необходимост от интеграция от страна на нашите партньори в екосистемата от устройства – обясниха от Adobe във връзка с новината. – За да е сигурно, че Flash Player предоставя възможно най-доброто качество на потребителите, нашата партньорска програма изисква сертификация на всяка имплементация на Flash Player. Сертификацията включва сериозно тестване, за да се провери дали уеб съдържанието работи според очакванията и дали Flash Player осигурява добро потребителско изживяване. Сертифицираните устройства обикновено включват Flash Player, който е предварително инсталиран в завода или идва като част от системно обновление.

Устройствата, които нямат Flash Player, предоставен от производителя, типично са несертифицирани, което означава, че производителят не е изпълнил изискванията на сертификационното тестване. В много случаи потребителите на несертифицирани устройства могат да свалят Flash Player от Google Play и в повечето случаи той работи. При Android 4.1 обаче това няма да е така, тъй като ние не продължихме да разработваме и тестваме Flash Player за тази нова версия на Android и нейните налични опции за браузър. Няма да има сертифицирани инсталации на Flash Player за Android 4.1.

Още през 2010 г. бившият CEO на Apple Стийв Джобс, който стана известен с нежеланието си да допусне Flash върху iOS, написа публично писмо относно мнението си за Flash и проблемите, които той вижда в „надеждността, сигурността и производителността“. Освен това той изтъкна и проблеми с издръжливостта на батерията при използване на Flash.

Технологията на Adobe все още е в основата на огромно количество видеосъдържание в мрежата, но бавно бива изместена от HTML5. Принципно мобилните устройства работят по-добре с HTML5, отколкото с Flash.

Macworld Великобритания

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X