Софтуер

Microsoft обяви опция за ъпгрейд към Windows 8 Pro за $39,99

Computer World

За Microsoft е важен не само ъпгрейдът към Windows 8, но и закупуването на нови устройства заедно с това, тъй като операционната система е много различна от предходните и работи с устройства със сензорни екраниНа 2 юли Microsoft обяви промоция, която по-късно тази година ще позволи на потребителите на Windows XP, Vista и Windows 7 да преминат към Windows 8 Pro срещу $39,99. Това е с $10 по-евтино, отколкото най-изгодния вариант за ъпгрейд към Windows 7, която се появи през 2009 г.

Предложението ще влезе в сила веднага, когато компанията официално пусне на пазара новата ОС към края на годината, и ще е в сила до 31 януари 2013 г. То ще се предлага в две разновидности – сваляне на Windows 8 Pro от Интернет срещу $39,99 или закупуване на DVD, което обаче ще струва $69,99. Компанията ще използва уеб сайтът Windows.com, за да предлага ъпгрейда към Windows 8 Pro в131 страни и на 37 езика.

Все още предстои Microsoft да сподели кога точно ще дебютира Windows 8 и какви ще са стандартните цени за закупуване на операционната система в различните й варианти. Повечето анализатори очакват компанията да пусне Windows 8 през есента, или още по-конкретно – през октомври.

Въпреки че не пожела да определи цената като „агресивна“, тъй като ъпгрейдите при други популярни операционни системи се предлагат безплатно или на по-ниски цени, анализаторът от NPD Group Стивън Бейкър посочи, че това е сигнал за сериозните намерения на Microsoft да привлече колкото се може повече хора към новата ОС. „Това е още по-важно сега“, заяви той, адресирайки хазартния ход, който компанията прави със силно променената операционна система.

Новината от 2 юли идва, след преди повече от месец Microsoft обяви, че ще предложи Windows 8 Pro срещу $14,99 за потребителите, които си купят нов компютър с Windows 7. Тази промоция също ще важи от дебюта на новата ОС до 31 януари 2013 г.

От компанията обясниха в блог публикация, че ъпгрейдът ще е най-точен и приятен за потребителите, ако бъде от Windows 7. „Ще можете да преминете от което и да е потребителско издание на Windows 7 към Windows 8 Pro и да пренесете всичко, включително вашите Windows настройки, персонални файлове и приложения“, посочи говорителят на Microsoft Брендън ЛеБланк.

Стивън Бейкър коментира, че за Microsoft не е важно само потребителите да притежават копие на новата операционна система, а и да си купят нови, модерни устройства, върху който да я използват. „Това е особено важно в този цикъл заради акцента в Windows 8 върху докосванията и жестовете, което накара производителите на оригинално оборудване да планират нов хардуер, който работи с жестове“, включително устройства, които са хибриди между таблети и лаптопи, каза той. „Тук дори става въпрос повече за хардуера. Microsoft иска хората да оставят XP и да преминат към нови, различни типове хардуер“, добави анализаторът.

Computerworld САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X