Софтуер

Google обяви офлайн редактиране за Docs и Google Drive и Chrome за iOS

Computer World

Google започна втория ден на конференцията си Google I/O с няколко интересни анонса. Компанията обяви нова възможност за офлайн редактиране на текстови документи в Google Docs и версия за iOS на услугата за облачно съхранение и споделяне на съдържание Google Drive и на браузъра Chrome. Имаше и демонстрация на двете приложения върху iPhone и iPad.

Google DocsВъзможността за офлайн редактиране в вече е налична в

Google Docs.

Сега компанията работи по активирането на същата опция и за таблични и графични документи и презентации. Така потребителите ще могат да боравят с файлове, съхранявани в Google Docs, дори когато нямат Интернет. След като те отново получат достъп до онлайн услугата, съдържанието ще бъде автоматично синхронизирано.

Офлайн възможностите засилват конкуренцията между Google и Microsoft. От Google подчертаха, че Docs е услуга, подходяща както за крайни, така и за корпоративни потребители.

Понастоящем 5 млн. бизнеса използват облачните приложения на Google, по данни на самата компания.

Преди няколко дни в София пък Вим Диериц, мениджър за Microsoft Office за Централна и Източна Европа, заяви, че Microsoft Office има над 600 млн. потребители в глобален план.

Google DriveОсвен това Google обяви, че

Google Drive

приложението за iPhone, iPad и iPod touch дебютира в App Store на 28 юни.

В операционната система Chrome OS облачната услуга за съхранение и споделяне функционира като локална файлова система, обясни Клей Бейвър, директор за продуктовия мениджмънт на Google Drive. Той показа как може да търси в папка със сканирани касови бележки и да открие една конкретна бележка посредством ключова дума. Файловете биват съхранявани като изображения, но Google Drive използва технология за оптично разпознаване на знаци (OCR), за да индексира текста в бележките.

В допълнение услугата индексира и изображения. Бейвър демонстрира как може да съхранява снимки от ваканция в Египет в Google Drive и след това да търси фотоси с пирамиди посредством ключова дума „пирамида“, например. При това дори не е необходимо потребителят предварително да е поставил някакъв етикет (таг) или описание към снимката.

По време на втория ден от конференцията бе демонстрирано и как Google Docs и Google Drive работят заедно, за да позволят сътрудничество в реално време. Бе показано как трима потребители могат да редактират един текстов документ едновременно, от три различни устройства, като всички промени се появяваха в реално време на екраните и на тримата.

IDG News Service Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X