Софтуер

Излезе Windows 8 Release Preview

Computer World

Windows 8 Release PreviewMicrosoft вече предлага на потребителите Windows 8 Release Preview – изданието, предхождащо официалната версия на новата операционна система, „финалната фаза“ от разработката на софтуера, съобщи компанията на 31 май.

Windows 8 Release Preview е налична на 14 езика и може да се свали от специално създадена уеб страница.

Предходната тестова версия на Windows 8, наречена Windows 8 Consumer Preview, излезе през февруари и беше свалена над 1 млн. пъти само в рамките на първите 24 часа на наличност.

От Consumer Preview досега обаче компанията е направила „десетки хиляди“ промени и подобрения, които сега са в Release Preview.

Понастоящем Windows 8 е най-тестваната операционна система на Microsoft в историята, според компанията.

Освен това Microsoft обяви, че от 2 юни в 131 страни ще стартира програма, наречена

Windows Upgrade,

чрез която потребителите, закупили Windows 7 компютри между тази дата и 13 януари 2013 г., ще могат да мигрират към Windows 8 Pro срещу намалената цена от $14,99 по време на промоционалния период.

По-късно Microsoft ще обяви и отделна програма,

насочена към клиенти, които са закупили Windows 7 преди 2 юни.

В блог изявление относно Windows 8 Release Preview президентът на Windows and Windows Live Division Стивън Синофски посочи, че, ако разработването на новата ОС продължава с настоящото си темпо,

вероятно софтуерът ще бъде наличен „за празниците“

към края на тази година. Това се отнася както за Windows 8 за устройства, базирани на x86 чипове на Intel и AMD, така и на Windows 8 за устройства с ARM чипове, наречени Windows RT.

Според някои наблюдатели обаче,

редица компании няма да мигрират бързо към Windows 8,

тъй като те първа са в процес на преминаване от Windows XP към Windows 7, който е и скъп, и сложен. Бизнесът обикновено ъпгрейдва десктоп операционните системи, които ползва, на всеки три до пет години, понякога дори повече. „Компаниите бавно ще се насочат към Windows 8“, коментира анализаторът от Forrester Research Дейвид Джонсън.

Така че е вероятно силен двигател на продажбите на новата операционна система да бъдат индивидуалните потребители, които купуват нови компютри и таблети с Windows 8.

Също така предстои да видим доколко ентусиазирани ще бъдат производителите на таблети по отношение на новата ОС и в крайна сметка какъв успех ще постигне комбинацията от Windows 8 с този форм фактор.

IDG News Service Маями

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X