Софтуер

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin е тук

Computer World

След месеци очакване от страна на потребителите новата версия на популярната Linux дистрибуция на Canonical – Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin – дебютира официално на 26 април. Съкращението LTS означава Long Term Support, или дългосрочна поддръжка, което означава, че тази ОС ще бъде поддържана цели 5 г. както за компютри, така и за сървъри. По този начин Ubuntu 12.04 става значително атрактивна опция и за бизнес потребители.

Новата операционна система може да бъде свалена от сайта на Ubuntu, а потребителите на Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ще получат предложение за автоматичен ъпгрейд.

„За потребителите на PC-та Ubuntu 12.04 поддържа лаптопи, десктопи и нетбуци по унифициран начин, базиран на обновената версия на интерфейса Unity, който предоставя Head-Up Display възможности за търсене – написа в новината за излизането на новата ОС Кейт Стюарт, Ubuntu Release Manager. – Откриването и инсталирането на софтуер през Ubuntu Software Center вече е по-лесно благодарение на подобрения в скоростта, търсенето и лекотата на употреба.“

Троен избор за офис продуктивност

Множество подобрения са включени и в сървърната версия на Ubuntu 12.04, сред които Essex изданието на OpenStack и новият инструмент Metal as a Service на Canonical. Но десктоп изданието като че ли е малко по-интересно, тъй като Canonical се цели право в бизнес потребителите, които традиционно са запазена територия на Windows.

В допълнение към гарантираните обновления на системата в рамките на 5 г., както и опцията за комерсиална поддръжка, софтуерът идва с подобрен потребителски интерфейс и естествени офис приложения и възможност за работа с решения за десктоп виртуализация от Citrix и VMware, както и с Microsoft RDP 7.1.


Ubuntu 12.04 Precise Pangolin е тук

© Computer World, Computerworld.bg

В резултат на това бизнес потребителите на новата ОС имат троен избор за офис продуктивност – отдалечено доставяне на десктоп приложения, базирани в браузъра облачни приложения, като Google Docs, или естествения за Ubuntu, съвместим с Microsoft пакет LibreOffice, който е предварително инсталиран.

Добър момент за поглед към отворения код

„През изминалите 2 г. връзките, които придържат хората към платените решения, се отхлабват, така че бариерите пред използването на Ubuntu като основен десктоп намаляват“, коментира Стийв Джордж, вицепрезидент за комуникациите и продуктите в Canonical.

Компанията също така сключи редица партньорства с хардуерни доставчици, като Dell, HP и Lenovo, така че върху „всички би трябвало да работи перфектно“, каза още Джордж. Софтуерът вече е сертифициран да работи с над 20 лаптопа и десктопа, а предстои добавянето на още към списъка.

Unity

Потребителите, които мигрират към Precise Pangolin от предното LTS издание – Ubuntu 10.04 Lucid Lynx – ще изпробват за пръв път новия интерфейс Unity, който бе представен преди 18 месеца. Той премина през значителни подобрения и „се представя много добре при новите потребители и power потребителите“, по думите на Джордж.


Ubuntu 12.04 Precise Pangolin е тук

© Computer World, Computerworld.bg

Най-значителните промени в интерфейса са при потребителското изживяване и възможностите за търсене, добави Джордж.

Друга важна новост в Precise Pangolin е

Head-Up Display (HUD) интерфейсът,

чрез който потребителите могат да работят без да е необходимо да ползват менюта.


Ubuntu 12.04 Precise Pangolin е тук

© Computer World, Computerworld.bg

„Искахме да го покажем ,за да могат хората да започнат да си играят с него“, каза Джордж, добавяйки, че все още предстои да бъдат добавени някои разширени възможности.

Сред другите подобрения

в резултат на оптимизацията на кода са това, че системата сега зарежда по-бързо и че изхабява батериите на преносимите компютри доста по-бавно.

PC World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X