Софтуер

CS6 и Creative Cloud излизат официално през май

Computer World

Тихомир Иванов

На 23 април Adobe Systems обяви, че през май официално ще дебютират пакетът Creative Suite 6 (CS6) и неговият разширен онлайн аналог Creative Cloud. Наличността на CS6 ще е глобална, но тук ще трябва да почакаме за Creative Cloud, тъй като облакът ще стане достъпен у нас по-нататък през годината, съобщиха от BMG, оторизиран дистрибутор на Adobe Systems за България, на пресконференция, посветена на новината.

Сред акцентите при приложенията в CS6 са разширената 64-битова поддръжка, по-масовото използване на графично ускорение, обновените потребителски интерфейси, добавянето на нов пакет – Adobe CS6 Design & Web Premium, и др.

Необходимо е да се отбележи, че не всички CS6 приложения могат да работят в 32-битови среди. Сега за Mac към естествените 64-битови Premiere Pro, After Effects и Photoshop се присъединяват Encore, новото приложение SpeedGrade и Illustrator, а за Windows вече Premiere Pro, After Effects, SpeedGrade и Encore са естествени 64-битови приложения. Това означава, че всички те могат да оперират само в 64-битови операционни системи. Има обаче едно важно уточнение – Photoshop и Illustrator за Windows са естествени 64-битови приложения, но продължават да могат да работят и в 32-битови среди.

Оптимизирайки кодовете на програмите за 64-битови операционни системи, от Adobe могат да предложат сериозно повишаване на скоростта на работа. Според компанията, много от хората, занимаващите се професионално с видеообработка, вече са преминали към такива системи, като Mac OS X Snow Leopard и Lion или 64-битовите версии на Windows 7.

Тъй като 64-битовите среди осигуряват по-висока производителност, CS6 и бъдещите издания на Premiere Pro, After Effects, Encore и SpeedGrade няма да поддържат 32-битови ОС.

На специална уеб страница потребителите могат да намерят актуален списък с 64-битови софтуерни разширения на трети страни за After Effects.

CS6 идва с общо 17 приложения

(ако броим Photoshop и разширената версия Photoshop Extended поотделно), като две от тях са изцяло нови (Prelude и SpeedGrade), а други две не са обновени (Acrobat и Flash Builder).

Photoshop, Illustrator и InDesign са основните продукти, насочени към обработка на растерни и векторни изображения и страниране.

Разширената версия на Photoshop – Photoshop Extended – може да повиши вашата креативност в нови измерения. Има редица подобрения, които спомагат за това. Най-сериозното от тях е т. нар. Mercury Graphics Engine, който увеличава скоростта на работа със софтуера. Има добавени и редица интелигентни функции за обработка и ретуширане на растерни изображения, както и 3D контролери за повишаваме възможностите за управление на софтуера. Потребителският интерфейс е изцяло нов и реорганизиран.

Основният векторен редактор Illustrator също има Mercury Graphics Engine, отново с цел повишаване скоростта на употребата на софтуера. Има и редица подобрения на функционалностите, които би трябвало да повишат ефективността на работата.

InDesign е продукт за страниране, в който също има сериозни нововъведения относно повишаване ефективността на работата и подредбата на потребителския интерфейс. Най-важното в него е, че има добавена възможност за създаване на PDF формуляри.

Dreamweaver е средството, което дава възможност на всички дизайнери да осъществят практически неограничените идеи, които имат в областта на уеб програмирането и дизайна.

Следващите три продукта – Audition, Premiere Pro и After Effects – са насочени към аудио- и видеообработка.

Останалите продукти са спомагателни и са във всички пакети. Два от тях са изцяло нови. SpeedGrade е насочен към дизайнери, които се занимават с видео, с цел да прецизира тяхната работа с цветовете. А Prelude е софтуер, който улеснява взаимодействието между звената в една фирма.

Никола Иванов, продуктов мениджър за Adobe в BMG

Новият Creative Suite се предлага в 4 разновидности:

  • Adobe CS6 Master Collection – най-пълният пакет, включващ топ версиите на всички 16 приложения от CS6 – Photoshop Extended, Illustrator, InDesign, Acrobat X Pro, Flash Pro, Flash Builder 4.6 Premium Edition, Dreamweaver, Fireworks, Premiere Pro, After Effects, Audition, SpeedGrade, Prelude, Encore, Bridge и Media Encoder. Предлага и интеграция с Digital Publishing Suite;

  • Adobe CS6 Design Standard – базов пакет, насочен към потребители, които се занимават предимно с дизайн на печатни материали и дигитално съдържание. Включва Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat, Bridge и Media Encoder и се интегрира с Digital Publishing Suite;

  • Adobe CS6 Production Premium – този пакет е за професионалисти, работещи с аудио и видео. Включва Premiere Pro, After Effects, Photoshop Extended, Audition, SpeedGrade, Prelude, Illustrator, Encore, Flash Pro, Media Encoder и Bridge;

  • Adobe CS6 Design & Web Premium – напълно нов пакет, който обединява в себе си продуктите за стандартен и уеб дизайн и дава възможност на всички потребители да работят практически във всички сфери на дизайна. Включва Photoshop Extended, Illustrator, InDesign, Dreamweaver, Flash Pro, Fireworks, Acrobat, Bridge и Media Encoder.

CS6 се предлага на 23 езика и за пръв път потребителите могат да получат достъп до приложенията от пакета по три начина – закупуване на инсталационни дискове, сваляне от уеб сайт и абонамент за фиксиран период от време чрез облака Creative Cloud.


Creative Cloud

е онлайн място, където всеки потребител може да си създаде профил и да си плаща за употребата на определени приложения, пакети и услуги, вместо да ги сваля или инсталира на компютъра си. За това е необходима стабилна и силна Интернет връзка, но пък всички изчисления в ползвания софтуер се извършват не от компютъра, а от някой отдалечен сървър.

Реално това е най-пълното предложение на Adobe, защото в облака потребителите не само могат да използват всяка една CS6 програма, но и да се възползват от синхронизация на съдържание между различни устройства, 20 GB място за онлайн съхранение, софтуера Business Catalyst за изграждане и управление на онлайн бизнес, услугата Typekit за уеб шрифтове, Digital Publishing Suite Single Edition за публикуване на съдържание за таблети и софтуера Story Plus за работа със сюжети, програмата Muse за изграждане на уеб сайтове без писането на код и софтуера Edge за създаване на анимирано и интерактивно уеб съдържание HTML5, CSS3 и JavaScript. В облака са налични и шестте мобилни приложения за устройства със сензорни екрани от фамилията Touch Apps.

Както стана ясно, през май облакът ще заработи официално за някои части на света, но в България ще стане достъпен по-късно през годината.

Цените

Според сайта на Adobe, където има обявени стандартни цени, Adobe CS6 Master Collection струва $2599, Adobe CS6 Production Premium и Adobe CS6 Design & Web Premium се предлагат за по $1899, а Adobe CS6 Design Standard е $1299. Цената на абонамент за Creative Cloud пък е $49,99 месечно при едногодишно обвързване за нови клиенти и $29,99 за настоящи потребители на CS, версии 3 до 6, които са закупили софтуера директно от Adobe. Ако абонаментът е само за един месец, той е $74,99, без значение дали е за нов клиент, или не.

Всички CS6 пакети и Creative Cloud имат специални цени за студенти и преподаватели.

Ако обаче даден клиент закупи пълен лиценз за CS5.5 или ъпгрейд до тази версия в периода 23 март-6 май 2012 г., той ще получи CS6 без допълнително заплащане.

В допълнение всички притежатели на CS5 могат да спестят около 80% от стандартната цена на CS6, ако мигрират към новата версия. За потребителите на CS4 спестяванията пък ще са приблизително 45%.

За клиентите на CS3 и по-ранни версии това е последната възможност да направят ъпгрейд.

През януари от Adobe обявиха, че ще предложат на потребителите на CS3 и CS4 специална цена за ъпгрейд към CS6 или за абониране за Creative Cloud. Това предложение ще е в сила от дебюта на новия пакет в средата на годината до 31 декември 2012 г. Това бе изненадваща новина, тъй като през ноември 2011 г. от компанията заявиха, че всеки, който използва CS3 или CS4 и иска да си купи CS6, ще трябва първо да премине към CS5 или CS5.5 с 20% намаление и след това да плати преференциална цена за новия пакет.

Потребителите трябва да имат предвид, че за Европа цените са в евро, а в отделните страни може да се различават в зависимост от предложенията на дистрибуторите.

Тази година Adobe Systems празнува своята 30-годишнина,

Боян Бойчев, управител на BMGотбеляза Боян Бойчев, управител на BMG, добавяйки, че за миналата година продажбите на Adobe са повече от $4 млрд. В момента компанията има около 10 000 служители, основно в САЩ, но също и в Европа. Един от центровете за разработка на компанията дори се намира в Букурещ.

Основните направления, в които Adobe развиват своите продукти, са няколко, обясни накратко Никола Иванов, продуктов мениджър за Adobe в BMG. Първото е дизайна, най-общо казано – от визитки, през опаковки и рекламни материали, до съвременни и сложни сайтове. Следващото е уеб, или по-скоро създаването на самото съдържание. Друго важно направление е изцяло насочено към видео- и аудиообработката на сурови материали, добавяне на различни ефекти, въобще подготвяне на такива материали за практически всякакви медии. Последното направление, но не и по важност, е фотографията – Photoshop е всепризнатият лидер в областта на фоторедактирането.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X