Софтуер

Mozilla и Google обещават Metro браузъри за Windows 8

Computer World

Потребителският интерфейс в Windows 8 е в стил MetroMozilla вече е започнала разработването на версия на Firefox в Metro стил за Windows 8, Google обеща да направи същото, а от Opera Software заявиха на 13 март, че разглеждат въпроса. Така че потребителите ще имат избор измежду няколко браузъра за Windows 8.

Microsoft обаче вече има 5-месечна преднина с Internet Explorer 10 (IE10) пред всички конкуренти, защото документацията за разработване на Metro браузъри за Windows 8 бе публикувана едва на 29 февруари, когато дебютира Windows 8 Consumer Preview. Брайън Бонди, инженер от екипа на Firefox, обаче твърди, че в тази документация има няколко празнини, които в Mozilla са запълнили, хаквайки регистъра на Windows 8.

От Mozilla преди около месец споменаха за пръв път,

че ще създадат „proof-of-concept“ издание на Firefox за Metro, а наскоро разкриха повече детайли. Според Бонди, компанията миналата седмица е започнала същинското разработване на браузър за Windows 8.

В Mozilla очакват да пуснат „proof-of-concept“ версията на Firefox за Windows 8 по едно и също време с Firefox 14 – на 17 юли. След това компанията ще продължи работата си в посока алфа и бета издания.

Според директорът за Firefox Аса Доцлър, Mozilla вероятно няма да успее да достави финалната версия на браузъра навреме за дебюта на Windows 8. „Не очаквам, че ще преминем отвъд късна бета фаза тази година“, коментира Доцлър миналата седмица в блога The Ed Bott Report на ZDNet.

От Microsoft все още не са оповестили дебютната дата на новата ОС, но повечето анализатори прогнозират, че това ще стане през последното тримесечие на годината.

От Google също заявиха, че ще създадат Metro версия на Chrome за Windows 8,

но не споделиха как ще очакват да се развие този план във времето. „Целта ни е да можем да предложим на потребителите си бърз, прост, сигурен Chrome за всички платформи, включително десктоп и Metro версиите на Windows 8 – заяви говорител на Google на 13 март. – Засега сме в процес на изграждане на Metro версия на Chrome и на подобряване на десктопния Chrome за Windows 8, например с добавянето на подобрена сензорна поддръжка.“

От Opera Software пък заявиха, че все още не могат да кажат нищо конкретно,

освен че в момента разглеждат въпроса. „Новата ОС и потребителският интерфейс Metro предлагат интересна нова платформа и ние знаем, че потребителите ще искат да използва Opera върху нея“, коментира на 14 март говорител на компанията.

От Apple традиционно не коментират бъдещите си продукти,

но не е много вероятно компанията да се втурне да работи по браузър за Windows 8. Въпреки, че Apple пусна Safari за Windows преди близо 5 г., почти всички потребители на браузъра го ползват върху Mac OS X.

Новата операционна ще поддържа три типа приложения:

класически десктоп софтуер, Metro приложения и десктоп браузъри, оптимизирани за стила Metro. Firefox ще попадне в третата категория, което означава, че ще можете да използвате Firefox като десктоп приложение, но ще можете да го ползвате и като Metro приложение“, обясни Бонди в своя блог.

Браузърите в Metro стил могат да работят извън нормалния „пясъчник“ на Metro и да имат достъп до повечето класически Windows приложно-програмни интерфейси (APIs), както и до новия WinRT API, гръбнакът на Metro страната на разработката на приложения за Windows 8. Освен това тези браузъри не е задължително да бъдат сваляни само от Windows Store – дистрибуционния канал за всички Metro приложения.

Важно е потребителите да имат предвид, че в Windows 8 само настроеният по подразбиране браузър може да работи в Metro режим – останалите функционират единствено като традиционни десктоп браузъри. В заводските настройки на новата операционна система IE10 е браузъра по подразбиране, но всеки потребител може да го смени.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X