Софтуер

Излезе бетата на Photoshop Lightroom 4

Computer World

Във Photoshop Lightroom 4 има девет новостиAdobe пусна безплатна бета версия на софтуера за управление и обработка на изображения Photoshop Lightroom 4, в която има девет новости. Тестовата програма е публична и ще продължи до 31 март 2012 г.

Едно от основните подобрения в Lightroom 4 е разширената поддръжка на видео, за която от компанията отбелязаха, че е „за фотографи, не за кинематографи“. Тази възможност позволява на потребителите да организират клипове, да ги преглеждат и да нанасят корекции, например цветови корекции или на баланса на бялото – такива промени могат да бъдат правени и върху статични изображения.

Също така е улеснено и публикуването на клипове. Вече потребителите могат да редактират и споделят видео във Facebook и Flickr.

За снимки са налични и нови опции за коригиране на твърде осветени или затъмнени обекти, както и за намаляване на шума и за премахване на моаре.

Друго предимство на новата версия пред старата е възможността за организиране на съдържанието чрез географските етикети, т. е. според местоположението, където клиповете или снимките са били заснети. Чрез тази функция могат да се виждат GPS данните, записани от камерите, ако са налични такива. Също така опцията може да генерира и Google карта със снимки, разположени там, където са били направени.

Photoshop Lightroom 4 вече предлага и режим Soft proofing, който позволява на потребителя да види как точно ще изглежда едно изображение, когато бъде принтирано на определена хартия и с конкретен принтер и евентуално да прецени дали има нужда от някакви корекции. За максимално точни визуални резултати има една важна предпоставка – мониторът трябва да е калибриран правилно.

Новата версия сега предлага и функция за създаване на фотокниги с помощта на „лесни за използване, елегантни модели“, казват от Adobe.

Освен това потребителите вече могат да изпращат съдържание по е-поща директно от Lightroom, използвайки имейл акаунт по избор.

Adobe все още не е обявила кога точно ще дебютира финалната версия на софтуера, нито дали цената ще остане непроменена (£198 плюс ДДС). Един от конкурентите на Lightroom е Apple Aperture, но той струва само £45 с ДДС.

Digital Arts Magazine

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X