Софтуер

Adobe показа Photoshop ефект, коригиращ широкоъгълни изкривявания

Computer World

PhotoshopНа медийно събитие в Лондон Брайън О’Нийл Хюз, старши продуктов мениджър за Adobe Photoshop, демонстрира няколко нови разработки за Photoshop, сред които инструмент, наречен Content-Aware Wide-Angle Lens Correction, който позволява полуавтоматични корекции на сериозни изкривявания, причинени от обектива. Това не е възможно в нито една от досега излезлите версии на програмата.

Ефектът все още е в разработка и е много вероятно, макар и да не е потвърдено, да се появи в следващата пълна версия на програмата (CS6).

Използвайки снимка на сградата на Adobe в Сан Хосе, направена с широкоъгълен обектив, доближаващ се по изкривявания до рибено око, с помощта и автоматичните изчисления на Content-Aware Wide-Angle Lens Correction Хюз начерта линии върху изображението и действително постигна впечатляващ резултат – успя да изправи кадъра.

Също така Хюз показа интерфейс в много ранен етап на разработка, в който манипулира с пръстите си цветен кръг на екрана на iPad, за да постигне корекции в Curves. Логично е да се очаква тази възможност да бъде добавена към приложението Adobe Nav за употреба на iPad като контролен инструмент за Photoshop.

Освен това Хюз премина и през няколко трика за Photoshop от своята серия Hidden Gems, в която той показва как инструментите в програмата могат да бъдат използвани по необикновени начини – например употребата на маски за асистиране на инструментите Content-Aware Fill и Puppet Warp при корекции на изкривявания, причинени от обектива.

Както обикновено на такъв тип ранни, демонстрационни събития, Хюз заяви само, че новите инструменти са „в ранен етап на разработка” и че от Adobe реално не обещават, че ще се появят в някой бъдещ продукт. Софтуерните компании обаче често прибягват до такива фрази, за да се съобазят със законодателството в САЩ относно продуктовите анонси, като това всъщност е ясен, макар и кодиран знак, гласящ „неща, които искаме да включим в следващата си версия, но по законови причини не можем да заявим това, ако не успеем”.

Digital Arts Magazine

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X