Софтуер

Canonical разширява Ubuntu към смартфони и таблети

Computer World

Canonical разширява Ubuntu към смартфони и таблетиCanonical планира да разшири употребата на Ubuntu към смартфони, таблети и други потребителски устройства със сензорни дисплеи, обяви създателят на компанията Марк Шътълуорт. Canonical иска да „достави Ubuntu за всички персонални форма фактори при компютрите, на телефони, таблети и умни екрани“, заяви той.

Шътълуорт представи плановете на компанията на 31 октомври на конференцията Ubuntu Developer Summit, която се провежда тази седмица в Орландо.

Едно приложение за Ubuntu в бъдеще ще има множество лица. Когато работи върху десктоп, то ще изглежда различно от тогава, когато работи върху таблет. От гледна точка на разработчиците ще има феноменална кохерентност и многократно използване на основните възможности на едно приложение“, каза Шътълуорт.

За разработчиците и потребителите Ubuntu може да предложи редица предимства пред някои вече установени мобилни операционни системи, според Шътълуорт. За разлика от Google, която ще си има свой производител на телефони след придобиването на Motorola, Canonical няма планове да предлага собствени смартфони, така че ще бъде по-неутрална страна за хардуерните производители. Шътълуорт също така обеща по-лесен ъпгрейд процес чрез услугата Ubuntu One. Освен това Ubuntu може да предостави унифицирана кодова база, твърди той. Един разработчик ще може да напише едно приложение за операционната система и то само вследствие на минимални модификции да работи върху компютри, смартфони, таблети и други устройства.

Марк ШътълуортCanonical вече е направила няколко стъпки, за да подготви Ubuntu за този план. Преминаването към интерфейса Unity например от части е било направено, защото Unity е по-подходящ за работа върху различни платформи. „Базисният дизайн на Unity ни поставя в добра позиция за изграждането на свързано семейство от интерфейси. Базисната структура на Unity ще може да достигне до всички тези форм фактори, запазвайки някаква кохерентност за потребителите и уважавайки уникалните характеристики на тези форм фактори.“, каза Шътълуорт.

Компанията разработи и версия на Ubuntu за ARM процесори.

Canonical не разполага с пътна карта за конкретните дебютни дати на софтуера, но се надява да има готови за употреба версии до 2014 г. Много от работата по сензорния интерфейса е вече завършена.

IDG News Service Ню Йорк





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X