Софтуер

Build 2011: Без Windows Server 8 за ARM

Computer World

Бил Лейнг, корпоративен вицепрезидент за сървърния и облачния отдел на MicrosoftВъпреки че Microsoft ще пусне следващата си клиентска операционна система Windows 8 с поддръжка за процесорната архитектура на ARM, версия на новата сървърна ОС за ARM няма да излезе, заяви Бил Лейнг, корпоративен вицепрезидент за сървърния и облачния отдел на компанията на конференцията Build в Анахайм, Калифорния. „Отговорът в краткосрочен план е не“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ще излезе Windows Server 8, базиран на ARM.

През последните няколко години интересът към ARM се съживи, тъй като все повече производители на устройства решиха да използват такива процесори. Също така няколко индустриални наблюдатели спекулираха, че чиповете на ARM може да работят добре и в центрове за данни, като същевременно водят и до пестене на енергия. ARM Holdings – компанията, която притежава архитектурата – дори изследва възможностите за базирани на ARM сървърни чипове.

Но дори и такива чипове да влязат в производство, един от проблемите при обвързването им с Windows Server ще е, че софтуерът е писан за 64-битови процесори, а настоящата ARM архитектура е ограничена до 32 бита. Windows Server спря да предлага 32-битова поддръжка с Release 2 за Windows Server 2008.

Освен това Лейнг заяви, че предимствата на използването на Windows Server върху ARM ще са малко. Сървърните ARM чипове може да изглеждат като лесен начин за съкращаване на енергопотреблението, но ефектът всъщност ще е минимален. „В един сървър чипът е само един елемент от консумацията на енергия“, посочи той.

Лейнг не отхвърли възможността Microsoft в един момент в бъдещето да реши да предложи и базирана на ARM версия на Windows Server, но заяви, че засега такива планове няма.

Microsoft разработва Windows Server 8 от отколо 3 г., поставяйки си широк набор от цели за новото издание, например съвместимост с облачни среди и автоматизация на рутинни задачи в множество машини. „Един сървър вече не работи само на една машина“, подчерта той.

IDG News Service Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X