Софтуер

Samsung представи bada 2.0 SDK за разработчици

Computer World

Samsung Electronics представя bada 2.0 SDK (Software Development Kit), инструмент за изработване на приложения за мобилната платформа на компанията. Разширяването на платформата bada се предшества от успеха на съществуващите седем устройства Samsung Wave. Смартфоните Wave се доказват като популярен избор в Европа, Китай и Югоизточна Азия, смятат от компанията. Там потребителите залагат на функционалността и достъпността, познатото потребителско усещане и сензорният интерфейс помагат на консервативните потребители да свикнат с услугите и функциите, които смартфоните предлагат.

Представена на Световния мобилен конгрес през февруари 2011 г, платформата bada 2.0 включва множество интригуващи нови функции. bada 2.0 съчетава широк обхват от нови възможности, сред които мултифункционалност, Wi-Fi Direct, Near Field Communication (NFC) и гласово разпознаване. Това позволява на потребителите на смартфони да използват модерни услуги като мобилно разплащане, споделяне на информация без връзка към интернет и много други.
Потребителите ще имат възможност да усетят подобрени уеб възможности чрез поддръжката на уеб приложения с Flash и HTML 5. С поддръжката на стандарта WAC 2.0, bada си поставя за цел чувствително да увеличи обществото на разработчици.

Ключова функция за партньорите разработчици е въвеждането на реклами в приложенията (In-app Ads). Като се използва Ads API (Application Programming Interface) софтуерните проектанти за bada 2.0 могат лесно да добавят реклами и да създават нови възможности за доход. Samsung подобрява софтуерната обстановка за създаване на приложения, като дава на разработчиците подобрена поддръжка. Добавен е емулатор, който подпомага процеса на програмиране. Инструменти като Profiler оптимизират продуктивността, за да се подсигури, че ресурсите като паметта и изчислителната мощ се използват в пълния им потенциал.
bada 2.0 SDK може да бъде изтеглен от сайта за разработчици на bada (developer.bada.com). За да се насърчи проектирането на приложения за bada 2.0, Samsung планира да организира световно състезание „bada 2.0 Power App Race”, в което се предлагат награди на обща стойност 3 млн. долара от които 1 млн. долара ще са парични награди. Победители ще бъдат първите 20 софтуерни проектанта, които достигнат 100 хил. сваляния на своето приложение. Всеки победител ще получи 50 хил.долара и страхотни маркетингови и промоционални възможности от Samsung.

Приложението ще поддържа чат на български език, информират от родното представителство на компанията. За моделите без операционна система и тези, работещи под bada, ще има и преведен потребителски интерфейс. За моделите с Android в началото ще се поддържа интерфейс на основните езици, а български се очаква допълнително. Стартът за България е на  15 Октомври 2011 година (приложението ще е налично за изтегляне от SamsungApps/Android Market).

Samsung обогатяват своя „Samsung Apps” софтуерен магазин и разширяват достъпа до него до 121 държави в света. С тази нова версия 2.0, повече разнообразни функции ще бъдат предлагане чрез Samsung Apps, сред които опции за покупка и предложения. Софтуерният магазин става популярна дестинация за Samsung потребителите след представянето на Samsung Wave, първият базиран на bada смартфон, през юни 2010 г. Само за три месеца са регистрирани 10 милиона сваляния, а през месец март 2011 г – 100 милиона. Порталът в момента е „дом” на приблизително 40 хил. приложения.
През третото тримесечие на тази година, три нови смартфона Wave, задвижвани от bada 2.0 ще бъдат представени на пазара. Устройствата ще варират между модели, които наблягат на достъпността, до такива, които ще предлагат мощна производителност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X