Софтуер

ЕС: Геолокацията включва лична информация

Computer World

Работната група Article 29 Working Party към ЕС за защита на информацията реши на 16 май, че геолокацията включва лични данни. „Локационните данни определено са, в много случаи, лични и следователно изниква задължението потребителите да бъдат информирани и да имат избор да приемат или откажат“, каза за IDG News Service Петер Хустинкс, EDPS (European Data Protection Supervisor) и член на работната група.

Article 29 Working Party е съставена от регулатори в областта на защитата на данни от 27-те страни-членки на ЕС и е независима от ЕК. По-късно тази седмица работната група ще качи на сайта си пълния текст на мнението и препоръките си.

Личната информация получава много по-високо ниво на защита от Директивата на ЕС за защита на данни в сравнение с анонимнната. Европейската комисия понастоящем разглежда тази директива и предстои да бъдат обявени реформи в нея по-късно тази година. Ако ЕК приеме препоръките на работната група, геолокацията може да бъде включена в закон.

Европейският комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг наскоро заяви, че тя ще настоява за по-рестриктивни закони, които да осигуряват защитата на личните данни в Интернет и планира да разшири „законодателството за защита на данните към други сфери“.

През април стана ясно, че iPhone и iPad постоянно събират данни за местоположението на потребителите си без тяхното знание. От Apple отрекоха това да е умишлено и поправиха грешката.

Скоро след това и Google попадна под обстрел заради подобни практики в Android, но от компанията заявиха, че анонимно обработват събраните данни и само ги записват, ако потребителите са съгласни.

IDG News Service (Брюксел)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X